VAD ÄR DET SOM HÄNDER XXIX

Regeringen fyllde ett år • Kalifornien röstar om cannabis • Finländare för medborgarlön • Skolavslutning, gatupatruller och Ayatollah Khomeini

Den rasistiska gatupatrullklubben Soldiers Of Odin har i och med nyliga misshandelsdomar och poserande med nazistflaggor allt tydligare avslöjat sina sanna, fula trynen.

Nu har man dessutom börjat ta modell av de talibaner och förtryckarideologier man säger sig vilja skydda Finland från. Klubbens Åbofalang ondgjorde sig i veckan över hur unga flickor klär sig på stan, och uppmanar nu till sedlighet och vaksamhet inför skolavslutningshelgens festligheter.

Ayatollah Khomeini skulle vara stolt. Redan 1979, efter den islamistiska revolutionen i Iran, instiftade han i egenskap av högsta religiösa och politiska auktoritet sedlighetspolisen Basij, som fortfarande i dag drar omkring på gatorna i Teheran och kollar ungdomars klädstilar, vilken musik de lyssnar på och vem de umgås med.

I veckans avsnitt av Vad är det som händer gratulerar Janne Strang även regeringen på ettårsdagen – och tackar Gud och Kekkonen för att det bara är tre år kvar av mandatperioden.

I Kalifornien väntas folket i höst rösta för legalisering av cannabis. Delstaten skulle därmed – liksom Colorado, Alaska, Oregon och Washington redan tidigare – börja distribuera och beskatta örten. En policy som bevisligen sänkt kriminaliteten och inbringat mycket välkomna intäkter till det offentliga.

Finanstidskriften Fortune noterar att laglig marijuana är den snabbast växande affärssektorn i USA just nu, med en förväntad tillväxt på 25 procent 2016.

Peppe Öhman gick ut på gatorna i Los Angeles för att ta tempen på liberaliseringsivern, och möttes av överraskande positiva inställningar.

Vi tar också en titt på Finlands kommande experiment med medborgarlön, och noterar att Schweiz folkomröstar i samma fråga redan på söndag 5 juni.

Detta och sånt tills nästa vecka, sköt om varandra och ta hand om djuren!

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning