Vad är "babytalko"? Antti Rinne fick förklara sitt ordval – vill prata om bättre familjepolitik

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ett ord väckte twitterdebatt efter SDP:s sommarmöte – Antti Rinnes uttryck "babytalko" eller "nativitetstalko". Antti Rinne fick förklara sitt ordval. – Ordvalet var olyckligt, men vi behöver en bättre familjepolitik.

Det var i öppningstalet på sommarmötet som SDP-ordföranden fäste uppmärksamhet vid den låga nativiteten i Finland, och efterlyste en familjepolitisk strategi i alla beslut, för att stödja barnfamiljerna och dem som planerar familj.

Han sade att man på sommarmötet ska ägna sig åt ett nativitetstalko eller babytalko, vilket väckte både munterhet på mötet och sedan en storm på sociala medier. Ordet synnytystalkoot blev snabbt ett trendord på Twitter, och väckte förargelse.

Till en början började skämten hagla under Rinnes tal, med det ena utropet efter det andra. "Det dröjer väl ett tag efter sommarmötet innan själva förlossningstalkot börjar." "Menar du karaokekvällen?" och "Man kan väl säga att vi inte ska sova på det i natt!"

– Det är klart att vi inte bestämmer vad som sker i folks sovrum, utan vi behöver få bort sådana orosmoment som människor känner inför att bilda familj, fortsatte Rinne.

Men ordet var redan i farten.

Partiets Europaparlamentariker Liisa Jaakonsaari skriver på Twitter att "Jag kan inget åt det, men ordet "babytalko" för tankarna till tredje riket och nationalsocialismen".

Andra partier tog genast tillfället i akt. De grönas Emma Kari twittrade att "födandet är inte kvinnors fosterländska plikt gentemot staten".

"Ordvalet var olyckligt"

Partiets vice ordförande Sanna Marin förklarade i stormen på Twitter att ordvalet var olyckligt, och att själva substansen handlar om familjepolitik: att SDP vill ha en avgiftsfri dagvård, förnya familjeledigheterna och förbättra barnfamiljers situation.

Rinne sade efter mötet att han flera gånger tidigare lyft upp samma problematik och efterlyst familjepolitiska konsekvensbedömningar, men inte fått gehör, och därför drog han till med slagordet.

– Varför jag använde ordet? Det låter kanske gammaldags och är inte det mest välvalda. Men jag har blivit irriterad över att mina tal om det här ämnet inte tidigare väckt någon diskussion, säger Rinne och anser att han åtminstone väckte debatt nu.

– Jag har blivit anklagad för att inte uttrycka mig kärnfullt, så här har ni kärnfullt, sade Rinne.

Han medger ändå att ordet inte var särskilt bra.

– Det var inte ett bra ordval och avsikten var inte att såra någon. Vi behöver en bättre familjepolitik i Finland, skriver Antti Rinne på Twitter.

Han får också en hel del stöd av människor som anser att det var en storm i ett vattenglas, och själva ärendet viktigt.

SDP uppmanar regeringen att driva på en förnyelse av familjeledigheterna. Rinne vill också skapa en bred debatt med arbetsmarknaden om hur arbetslivet ska gynna familjeliv och familjebildande.

Artikeln är uppdaterad 18:55 med att Antti Rinne beklagar sitt ordval på Twitter.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning