Vackert väder – mer jobb för sjöbevakningen

Det vackra vädret har lockat ut båtfolket på vattnet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Den som råkar i sjönöd kan använda 112-appen för att ringa nödsamtal. Appen förmedlar positionsdata.

Det är sommar i luften, skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion på Twitter. Det märker man på att sjöbevakningen har fått rycka ut flera gånger redan.

– Dagens fjärde sjöräddningsuppdrag på gång.

Sjöräddningen ryckte ut på uppdraget efter att rök hade bildats i motorrummet på en motorbåt. Båten bogserades i säkerhet och orsaken visade sig vara olja som hamnat på motorn.

Finska vikens sjöbevakningssektion förutspådde redan på morgonen att det kan bli en livlig dag på grund av det fina vädret och tipsade om 112-appen som man kan använda om man råkar i sjönöd för att dela sina platsuppgifter med myndigheterna.

Sjöbevakningen delar också ett avskräckande exempel med två barn i gummibåt över en kilometer från stranden och skriver att våghöjden var 0,5 meter och havstemperaturen endast 10 grader.

– Gör inte så här, skriver Finska vikens sjöbevakningssektion på Twitter.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning