Vaccinet slut i flera indiska delstater

Människor köar för att ta covidvaccin i Mumbai (Bombay) i Indien. Fotot är taget i torsdags, dagen innan vaccinklinikerna i staden stängde på grund av vaccinbrist. Bild: Rajanish Kakade/TT-AP

Flera delstater i det covidsargade Indien rapporteras ha slut på vaccin – dagen innan en jättelik vaccinationskampanj skulle dra i gång.

I storstaden Mumbai (Bombay) har alla vaccinationskliniker stängt på grund av vaccinbristen. De kommer inte att öppna på tre dagar. Sydstaten Karnataka skjuter också på vaccinationerna, liksom delstaterna Gujarat och Odisha.

Premiärminister Narendra Modis styre har planerat en omfattande vaccinationskampanj riktad mot landets vuxna som skulle starta den 1 maj. Men trots att Indien är världens största vaccintillverkare har man ändå inte kunnat säkra tillräckligt stora vaccinlager på hemmaplan.

Beskedet om vaccinbristen kommer samtidigt som Indien rapporterar ännu ett oönskat dygnsrekord: över 386 000 nya fall av covid-19 de senaste 24 timmarna. Under samma tidsperiod har nästan 3 500 människor dött.

Totalt har omkring 18,8 miljoner fall registrerats i landet och fler än 208 000 människor har mist livet till följd av covid-19. Mörkerantalet tros också vara stort.

Omkring 9 procent av Indiens dryga 1,3 miljarder invånare har fått en första vaccindos, enligt landets hälsodepartement.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning