Vaccinationsprogrammet trappas upp – nu vaccineras boende i vårdhemmen

Vaccinationstakten har trappats upp denna vecka tack vare en förbättrad tillgång på coronavaccin, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Ari Sundberg/SPT

Institutet för hälsa och välfärd vill påskynda vaccineringen av äldre riskgrupper.

En stor del av alla dem som bor på vårdhem och äldreboende i olika delar av landet har redan vaccinerats mot coronaviruset, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

"Största delen av personalen på intensivvården och de första målgrupperna inom social- och hälsovården har vaccinerats. Nu börjar vaccineringarna i vårdhemmen där både de boende och de anställda vaccineras", säger den ledande experten Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt institutet har vaccinationstakten nu trappats upp. Sammanlagt 45 000 personer har hittills vaccinerats då siffran i fredags var cirka 20 000.

Den förbättrade tillgången på vacciner har satt fart på vaccinationsprogrammet. Finland använder sig för närvarande av Pfizers och Biontechs coronavaccin. Modernas vaccin väntas anlända till landet inom de närmaste dagarna. Europeiska läkemedelsverket fattar beslut om Astra-Zenecas försäljningstillstånd för bolagets coronavaccin i slutet av januari.

Många kommuner planerar nu massvaccineringar på offentliga platser för att effektivera vaccineringen av sina kommuninvånare. Till exempel Tammerfors och Villmanstrand hör till dessa kommuner. Institutets vaccinationsexpertgrupp preciserade på tisdagen tågordningen för vaccineringarna.

"Det är viktigt att vi påskyndar vaccineringarna av de äldre eftersom risken för att de ska insjukna allvarligt i en coronavirussjukdom har stigit", säger gruppens ordförande Ville Peltola.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning