Uzbekisk diktator drabbad av hjärnblödning

Uzbekistans president Islam Karimov. Arkivbild.Bild: EPA/IVAN SEKRETAREV

Uzbekistans president Islam Karimov har intagits på sjukhus för hjärnblödning och får intensivvård, skriver hans yngre dotter på Instagram.

Uzbekistans president Islam Karimov har drabbats av en hjärnblödning, enligt en av hans döttrar.

Det kan innebära slutet på ett brutalt styre – och ett maktvakuum i det strategiskt belägna landet.

Dottern Lola Karimova-Tilljajeva skriver på Instagram att fadern intensivvårdas efter en hjärnblödning i lördags. Hans tillstånd är enligt henne stabilt, men "det är för tidigt att göra någon prognos om hans framtida tillstånd", skriver Lola Karimova-Tilljajeva.

Regeringen tillkännagav i söndags att 78-årige Karimov, som brutalt styrt det centralasiatiska landet ända sedan före Sovjetunionens fall 1991, hade förts till sjukhus. Någon anledning uppgavs då inte.

Enligt Uzbekistanbedömare kan ett maktvakuum uppstå om Karimov inte kan leda landet. Det kan bli uppslitande för landet, som har 31 miljoner invånare och är strategiskt beläget norr om Afghanistan. Karimov har genom åren spelat på att såväl USA som Ryssland och Kina vill ha inflytande i området.

Karimovs styre har varit brutalt, med ideliga rapporter om omfattande tortyr, korruption och en total avsaknad av fria val.

Någon utpekad efterträdare finns inte sedan hans andra dotter, Gulnara Karimova, föll i onåd och uppgavs sättas i husarrest. Hon är i Sverige känd för att ha tagit emot misstänkta miljardmutor från Telia.

Uzbekistan

Statsskick: Republik

Statschef: president Islam Karimov

Yta: 447 400 kvadratkilometer (som Sverige)

Befolkning: 31 miljoner (2014)

Huvudstad: Tasjkent med 2,2 miljoner invånare (2014)

Religion: Överlag sunnimuslimskt

BNP/person: 2 037 USA-dollar (2014)

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33