Uutissuomalainen: Ovanligt få personer omfattas av samarbetsförhandlingar

Tomt på kontoret. Cirka 2 000 anställda sades upp som ett resultat av samarbetsförhandlingar under årets första halva. Bild: LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Antalet anställda som drabbas av samarbetsförhandlingar i Finland har sjunkit nästan ned till samma nivå som 2008, skriver Uutissuomalainen.

I januari–juni drabbades färre än 20 000 anställda i Finland av samarbetsförhandlingar. Uppgifterna utgår från FFC:s halvårsstatistik.

Fram till slutet av juni i år hade cirka 2 000 anställda sagts upp som ett resultat av samarbetsförhandlingar.

FFC:s specialforskare Tapio Bergholm säger till Uutissuomalainen att siffrorna talar om en förbättring i den finska ekonomin. Han påpekar dock att också andra faktorer bidrar till siffran.

– Under den långa lågkonjunkturen har arbetskraften minimerats så mycket i Finland att det inte finns något att minska på.

Stora uppsägningar också i år

Också i år har det genomförts många omfattande samarbetsförhandlingar som resulterat i att många finländare har förlorat sitt jobb. FFC:s statistik visar att de största uppsägningarna fram till slutet av juni har gjorts av Kesko. Samarbetsförhandlingarna gällande Siwa och Valintatalo avslutades i februari och 206 personer sades upp. Också Tieto, Nokia, Telia, HK och Enics har minskat sin personal med minst 100 anställda.

I mars inledde Transval Services samarbetsförhandlingar som omfattar S-gruppens logistikcentral i Kilo i Esbo. Minskningsbehovet uppgavs vara 470. Av FFC:s statistik framgår inte hur många som sist och slutligen förlorade sitt jobb. Enligt Yle avslutades förhandlingarna i juli och cirka 400 anställda hotas förlora sitt jobb. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning