Uutissuomalainen: Flygövervakningen av skogsbränder spräcker budgeten

Bild: Mostphotos

I Norra Finland ligger de dagliga kostnaderna för brandflyg på närmare 50 000 euro. Trots spräckta budgetar är risken för skogsbränder så stor att man inte kan lämna skogen åt sitt öde, rapporterar Uutissuomalainen.

Brandflyg är en övervakningsmetod och till skillnad från vattenbombare släcker planen inte bränder utan lokaliserar och observerar dem.

Norra Finlands regionförvaltningsverk har redan i maj använt upp hela årets brandflygsanslag på 500 000 euro. För att kunna fortsätta med övervakningen har regionförvaltningsverket nu tvingats be Inrikesministeriet om lika mycket pengar till.

Det innebär att Inrikesministeriets budget troligtvis kommer att överskridas, men på grund av den stora risken för skogsbränder kan man inte avsluta flygövervakningen. Det är inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) som fattar det slutgiltiga beslutet.

I maj flög brandflygen i över 1 150 timmar jämfört med cirka 530 timmar under hela fjolåret. För tillfället ligger antalet flygtimmar per dygn på ungefär 50 timmar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning