Uutissuomalainen: Finland tar tills vidare inte emot asylsökande från medelhavsområdet

Migranter forslas tillbaka till flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Bild: Louisa Gouliamaki

Tidigare beslutade regeringen att ta emot 175 asylsökande. Coronakrisen har nu försvårat situationen, och personerna får vänta med att komma till Finland, uppger Uutissuomalainen.

I slutet av februari beslutade regeringen att ta emot 175 asylsökande från medelhavsområdet. Tidningsgruppen Uutissuomalainen uppger på tisdagen att Inrikesministeriet lagt ärendet på is på grund av coronaepidemin och de stängda gränserna.

– Ärendet blir aktuellt igen då man kan ta sig över gränserna, säger Kukka Krüger, ledande expert vid Inrikesministeriet, till Uutissuomalainen.

Krüger säger också att de grekiska myndigheterna inte har möjlighet att utse personerna som ska komma till Finland just nu.

Enligt Uutissuomalainen håller situationen vid gränsen mellan Turkiet och Grekland på att lugna sig. Flyktingarna förstår att det är omöjligt att ta sig vidare i Europa på grund av de stängda gränserna.

Avsikten var att ta emot personer från läger i Grekland, Cypern, Malta och Italien. Främst skulle personer i utsatta positioner prioriteras, såsom barn och ensamförsörjande föräldrar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning