Uutissuomalainen: Edelfelt-tavla som var försvunnen i hundra år ställs ut i Finland

Bild: HBL-arkivt

En tavla hittades i Ryssland, en annan på en vind i Polen.

På våren ställer Sinebrychoffs konstmuseum i Helsingfors ut en tavla av Albert Edelfelt som hittades i Ryssland efter att ha varit försvunnen i hundra år. På utställningen finns också en Edelfelt-tavla som upptäcktes på en vind i Polen, skriver Uutissuomalainen.

För två år sedan gjorde konsthistorikerna Sani Kontula-Webb sökningar i den ryska söktjänsten Yandex och kände igen en bild på Edelfelts målning av storfurstesönerna Boris och Kirill Vladimirovitj.

– Där var den, ett verk som hade varit försvunnet i hundra år. Helt fantastiskt, säger Kontula-Webb till Uutissuomalainen.

Under ryska revolutionen fördes många konstverk i väg från S:t Peterburg. I dag är tavlan på Rybinsks konstmuseum i Ryssland, där den har varit sedan 1921. I Finland har tavlans öde däremot varit okänt.

Vissa konsthistoriker säger sig ändå ha vetat var tavlan fanns redan flera år innan nyheten om tavlan spred sig.

På Sinebrychoff-museets utställning kommer det också att finnas en Edelfelt-tavla från en privat polsk samling. Den nuvarande ägaren tog kontakt med Kontula-Webb förra året och berättade att den ihoprullade tavlan hade hittats på en död släktings vind. Tavlan restaurerades på Polens nationalmuseum och polska experter har bekräftat att den är äkta.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning