Uutissuomalainen: Andra stadiets utbildning kan bli avgiftsfri

Utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) ska låta utreda om det går att slopa alla kostnader för utbildningen på andra stadiet.

Utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) bedömer att det skulle kosta kring 100 miljoner euro att göra andra stadiets utbildning helt avgiftsfri, rapporterar Uutissuomalainen.

Det kostar ingenting att ta del av gymnasiernas och yrkesskolornas utbildning, men materialkostnaderna kan vara uppemot tusentals euro per år.

Arbetsgruppen ska också utreda om det går att öronmärka stöd till unga, som av ekonomiska orsaker riskerar att bli utan utbildning på andra stadiet.

Enligt Grahn-Laasonen ska kartläggningen av kostnaderna påbörjas under de närmaste veckorna. Rapporten ska vara klar när nästa regering gör upp regeringsprogrammet.

Torsti anser att saken redan är utredd

Riksdagsledamot Pilvi Torsti (SDP) stöder slopandet av utbildningskostnaderna. Hon anser däremot att det mesta redan är utrett och efterlyser därför en verklig vilja att driva i genom reformen.

– Arbetet för avgiftsfri utbildning på andra stadiet börjar ge resultat. För bara en vecka sedan föreslog ministern att unga ska vända sig till socialkontoret om pengarna inte räcker till böcker. Nu meddelar hon att hon ska utreda saken. Det är fint att ministerns tankebanor verkar ändra riktning, kommenterar Torsti i ett pressmeddelande.

Enligt henne har flera instanser redan undersökt möjligheten att slopa materialkostnader. Hennes framtidsvision är att grundutbildning förlängs med tre år till tolv, vilket är vanligt på många håll i världen.

Ett medborgarinitiativ som går ut på att införa avgiftsfri utbildning har samlat över 45 000 av de 50 000 underskrifter som behövs för att riksdagen ska ta ställning till frågan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning