Utvecklingen är invecklad

Nu har jag bekantat mig med kodkalkylatorn och det har varit en otrevlig bekantskap.

Ja, sannerligen är ingenting som förr. För 33 år sedan fick jag HBL till min tillfälliga semesteradress i Hirvensalmi varje dag. Med tiden har vi nu kommit därhän att lördagens och söndagens tidningar kommer på måndag och måndagens tidning kommer på tisdag. Tidigare transportmedel har indragits.

Ännu i fjol kunde jag per telefon meddela Posten om en adressförändring. När jag i år ringde till Posten fick jag under 14 minuters tid höra att jag fortfarande var i kön och att väntetiden var avgiftsbelagd. Äntligen fick jag så svar av en mänsklig varelse som meddelade att jag bör kontakta posti.fi eller gå till Posten (R-kiosken) och skriftligen göra en anmälan om tillfällig adressförändring. Allt fungerar nu om bara försändelsen inte är för stor, till exempel en bok.

Förra sommaren kunde jag per telefon eller vid ett personligt besök kontakta en servering (Alkos agent) i kyrkobyn och lämna en beställning på Alkos produkter. Leverans skedde senast följande dag och jag betalade kontant. Så icke i år. Nu måste jag registrera mig som kund på alko.fi för att kunna handla i Alkos webbutik. Dessutom måste jag ge mina bankkoder. Leverans inom fyra dagar.

Bankboken, checkhäftet och de flesta bankkontoren har försvunnit, men jag har länge klarat mig bra med direktdebitering, e-fakturor och nätbanken. Det har inte varit svårt att stryka en kod från bankens lista. Datorn har varit behändig och till glädje. Men nu har jag bekantat mig med kodkalkylatorn och det har varit en otrevlig bekantskap. Vid 91 års ålder får man både nedsatt syn, sämre närminne och olust inför besvärliga förändringar.

Åldringarnas antal ökar och många av dem har svårt att följa med den accelererande digitala utvecklingen. Hur skall samhället kunna se till att utvecklingen inte blir för invecklad för de äldre?

Sven-Erik Weber Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03