Uttagna OS-idrottare säkra – seglarna väntar på sin sista chans

Olympiska spelen i Tokyo skjuts upp på grund av coronaviruspandemin. Bild: Philip Fong/Lehtikuva

De idrottare som har kvalat in till OS i Tokyo får behålla sina platser – trots att sommarspelen flyttats till nästa år.

De sju finländare som redan tagits ut till OS i Tokyo kan känna sig säkra. Idrottare som har kvalat in till OS får behålla sina platser, enligt Internationella olympiska kommittén (IOK) tillsammans med 32 grenförbund.

Av de sju uttagna idrottarna är två seglare: Kaarle Tapper och OS-silvermedaljören 2012 Tuuli Petäjä-Sirén. Åtminstone en tredje seglare åker till Tokyo nästa år då Tuula Tenkanen och Monika Mikkola skaffade en nationsplats i Laser radial i VM i Århus 2018. Tenkanen vann sedan seglarnas inbördes kval och har fördel då OS-seglaren väljs. Men hon får vänta på den officiella uttagningen.

Tre seglare till OS är inte det som landslagstränaren Joakim Wilenius hoppats på. Om och när det ska bli flera är oklart. Internationella seglingsförbundet flyttade nämligen framåt det tänkta OS-kvalet som skulle ordnas i april i Genéve och vårens och försommarens tävlingskalender är i stort sett tom.

– De flesta tävlingarna är flyttade till hösten. Det betyder bara att vi har fler tävlingar då. Vi kan träna rätt så bra här hemma också så någon större panik har vi inte. Nu har vi ett bra läge att satsa exempelvis på fysikträning, säger Wilenius.

Kvaltävlingarna där seglarna kämpar om de sista nationsplatserna till OS arrangeras sannolikt i slutet av 2020 eller i början av 2021 enligt internationella seglingsförbundet.

– Allt hänger ihop med när OS ordnas, om det blir på våren eller sommaren, säger Wilenius.

Finland har flera OS-hopp som ännu inte lyckats knipa en plats: 22-åriga Oskari Muhonen i finnjolle, Sinem Kurtbay/Aleksi Keskinen i Nacra 17 samt Mikaela Wulff/Noora Ruskola och lovande Ronja Grönblom/Veera Hokka i 49erFX.

– Att OS flyttades kan gynna oss, säger Wilenius.

Seglingslandslaget följer coronavirusläget noga och är inställda på att åka till Japan i juli-augusti för att träna på OS-vågorna ifall att pandemin lugnar sig.

Tävlingsklasser i OS i Tokyo: RS:X (damer+herrar), Laser radial (d), Laser standard (h), Finnjolle (d+h), 470 (d+h), 49er (h), 49erFX (d), Nacra 17 (mixed).

Uttagna idrottare

Segling: Kaarle Tapper (Laser standard), Tuuli Petäjä-Sirén (RS:X).

Friidrott: Veli-Matti “Aku” Partanen (50 km gång), Topi Raitanen (3000 m hinder).

Cykling: Lotta Henttala (landsvägscykling).

Skytte: Satu Mäkelä-Nummela (trap).

Simning: Matti Mattsson (200 m bröstsim).

Idrottare som klarat OS-kvalgränsen eller fått en nationsplats

Segling: Tuula Tenkanen (Laser radial)*.

Skytte: Lari Pesonen (skeet).

Friidrott: Antti Ruuskanen (spjut), Oliver Helander (spjut), Annimari Korte (100 m häck), Reetta Hurske (100 m häck).

Ridsport: Henri Ruoste (dressyr).

*=Också Monika Mikkola fick en nationsplats i Laser radial, men Tenkanen vann seglarnas inbördes kval och har fördel då OS-seglaren väljs.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning