Utslängda journalisten anklagar polisen för övervåld – Polisen: "Han uppträdde störande"

Sam Husseini ville inte avlägsna sig frivilligt och blev bryskt behandlad på vägen ut ur rummet. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Presskonferensen vid toppmötet i Helsingfors inleddes med kalabalik och en utslängd journalist. Trots plumpen i protokollet är arrangörerna nöjda med arrangemangen. – Det gick väldigt bra, säger Vesa Häkkinen, chef vid enheten för aktualitetskommunikation vid Utrikesministeriet.

– Herregud, varför griper ni tag i mig? Jag säger ju vad jag gör. Jag är totalt öppen med det! Vad i helvete …

Så lät det när den ackrediterade journalisten Sam Husseini släpades ut ur Rikssalen i Presidentens slott på måndagskvällen. Ett hav av mobiltelefoner förevigade händelsen.

Husseini är till vardags kommunikationschef för en organisation som förespråkar progressiva experter i medierna, men på mötet rapporterade han för tidskriften The Nation. Enligt journalister på plats hade Husseini skapat oreda genom att ropa och häckla kollegor som stod upp i salen för att rapportera. Efter det avlägsnades Husseini från salen och återvände med ett A4-papper med texten "fördraget om förbud mot kärnvapen".

Innan det inträffade hade Husseini twittrat om kärnvapenfrågor.

– Problemet är inte Trump. Problemet är inte Putin. Problemet är problemen: kärnvapenhot, Syrien och så vidare.

Enligt Uusi Suomi hördes Husseini ropa om pressfrihet och att Finland är ett skamligt land efter att han förts bort.

Husseini hade redan avlägsnats från rummet en gång innan han återvände med sin skylt om kärnvapen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

"Uppträdde störande"

Överkonstapel Pekka Höök vid Helsingforspolisen är fåordig, men säger att Husseini avlägsnades för att garantera att presskonferensen kunde ordnas säkert och smidigt.

Efter att Husseini släpats ur rummet tog polisen reda på motivet för gärningen. Sedan släpptes han.

– Han hade inte med en pistol eller andra vapen utan var bara en person som uppträdde störande.

Efter incidenten skrev Husseini att han blev satt i bojor innan han flyttades vidare till förvar.

– De lät inte mig ringa min familj för att säga att jag var oskadd.

Om det var frågan om en protestaktion eller inte råder delade meningar. I en intervju med tv-kanalen Democracy Now på tisdagen sade Husseini att det inte handlade om en protest.

– Det var ett försök att göra allvarlig och aggressiv journalistik, vilket jag tror behövs.

Husseini har tidigare gjort sig känd som en påstridig journalist som gränsar till aktivist. För sju år sedan blev han avstängd från den amerikanska pressklubben efter att ha frågat en tidigare saudiarabisk ambassadör om landets regim är legitim. Avstängningen hävdes senare.

Noggranna säkerhetskontroller

Vesa Häkkinen är chef vid enheten för aktualitetskommunikation vid Utrikesministeriet och var pressansvarig för toppmötet. Han säger att Utrikesministeriet utförde granskningar för att se till att journalisterna på plats verkligen var journalister och att de representerade äkta medier.

På plats vid toppmötet utfördes ytterligare granskningar, som bland annat innefattade en genomlysning av journalisternas saker.

– Ett papper ger inte utslag och går inte att granska. Så är det bara, säger Häkkinen.

Pressarrangemangen i samband med toppmötet rosades av journalister, som bland annat fick njuta av gratis mat och dryck i Finlandiahuset och hade en egen bastu till förfogande. Häkkinen är också nöjd.

– Projektet tog bara några veckor. Det var hårt arbete och jag tycker att vi inte bara lyckades nöjaktigt utan bra.

Nästan 1 500 ackrediterade journalister var på plats för mötet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning