Utskott kräver dokument från Vita huset

Adam Schiff, en av de utskottsordförande som nu kräver samarbete av Vita huset. Bild: Ethan Miller/Lehtikuva-AFP

Demokratiska utskottsordförande beordrar Vita huset att lämna ut dokument till riksrättsutredningen mot USA:s president Donald Trump.Enligt utrikesminister Mike Pompeo har ett första svar lämnats till kongressen.

"Vi beklagar djupt att president Trump har satt oss – och nationen – i detta läge, men hans handlingar ger oss inget annat val än att utfärda denna order", skriver demokraterna Elijah Cummings, Adam Schiff och Eliot Engel.

I ett brev till Trumps stabschef Mick Mulvaney kräver utskotten att dokumenten ska överlämnas senast den 18 oktober.

Utrikesdepartementet har gett ett första svar, enligt utrikesminister Mike Pompeo som kallar utredningen för trakasserier.

– Utrikesdepartementet skickade ett brev i går kväll till kongressen med vårt första svar på begäran om dokument. Vi kommer självklart att göra allt vi är skyldiga till enligt lagen, säger han vid en presskonferens i Grekland.

Missad deadline

Tidigare har vicepresident Mike Pence beordrats att lämna över handlingar med anledning av hans eventuella kännedom om Trumps omstridda samtal till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har lett till riksrättsutredningen.

Dessutom vill utskotten veta mer om Pompeos eget möte med Zelenskyj den 1 september samt få information kring samtal som Pompeo kan ha haft med Trump och amerikanska diplomater om Ukraina och om att skaffa information som skulle kunna vara negativ för rivalen Joe Biden.

Nya uppgifter kring händelsen kan även komma från en möjlig andra visselblåsare som har mer direkt information än den första, rapporterar The New York Times.

Den personen har redan intervjuats av Michael Atkinson, tillsynschef för underrättelsetjänsterna, som arbetar för att få den första personens uppgifter bekräftade.

Sms-konversationer

Sms-konversationer mellan amerikanska diplomater har offentliggjorts, och verkar peka på att demokraternas anklagelser om att Trump sökt utländsk hjälp inför valet 2020 stämmer.

Bland annat har Bill Taylor vid USA:s ambassad i Kiev sms:at till EU-ambassadör Gordon Sondland.

"Jag tycker att det är vansinne att hålla tillbaka säkerhetspolitiskt stöd för att få hjälp med en politisk kampanj."

Sondland ska sedan ha svarat "Bill, du har fel om presidentens intentioner, han har varit tydlig med att det inte handlar om tjänster och gentjänster".

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj, i vilket han uppmanade sin motpart att utreda Joe Biden, och sonen Hunter Bidens affärer i Ukraina, har lett till riksrättsutredningen. Vid samtalet hade USA hållit inne motsvarande 220 miljoner euro i militärt stöd till Ukraina. Pengarna betalades senare ut.

Trump har beskrivit utredningen som en "statskupp".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning