Utrotningshotade takierna är Högholmens nyaste invånare

Takin är Bhutans nationaldjur. Nu finns det fyra av dem på Högholmen. Bild: Mari Lehmonen/Högholmen

Fyra unga takihanar har flyttat till Högholmen. Senast hovdjuret bebodde ön var för sju år sedan.

Liknar en oxe, har horn som en gnu, en nos som en älg och är närmast besläktad med får. Takin ser inte ut som något djur du sett förr, men nu har du chansen. I fredags flyttade nämligen fyra unga hanar till Högholmen.

Vanligtvis hittas takin i Bhutan, Myanmar och Yunnan-provinsen i Kina. För att bevara det utrotningshotade getdjuret samarbetar djurparker i ett så kallat bevarandeprogram för att etablera och bevara populationen. I nuläget bor det sammanlagt ungefär 150 takier i Europas djurparker.

De fyra hanarna som finns på Högholmen föddes i München Zoo i Tyskland och i Brno Zoo i Tjeckien. Ungkarlarna har redan fattat tycke för sitt nya hem och speciellt inhägnadens träd har visat sig vara en utmärkt plats att skrapa hornen på.

Enligt Högholmen kan några av de nya takierna komma att flytta till andra djurparker i framtiden. För ungefär sju år sedan flyttade Högholmens dåvarande takipopulation till Sverige och Belgien. Det kan också hända att ett par honor gör hanarna sällskap någon dag, men några killingar blir det inte inom en snar framtid, säger djuparken i ett pressmeddelande.

"Precis som med de flesta idisslare består flockarna ofta endast av en hane som förökar sig och ett flertal honor. Bland killingarna förekommer det lika många av båda sorter (kön). Därför har vi ett behov att upprätthålla flockar som består endast av hanar", säger kurator Ulla Tuominen vid Högholmen i pressmeddelandet.

Fyra unga takihanar har flyttat till Högholmen. Bild: Annika Sorjonen/Högholmen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning