Utrikesutskottet kräver svar av Haavisto efter uppgifter om al-Hol

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har råkat i blåsväder efter rykten om att han pressat en tjänsteman på Utrikesministeriet att bryta mot lagen. Bild: Erik Sandström/SPT

Riksdagens utrikesutskott vill ha en förklaring till uppgifterna om utrikesministerns agerande i frågan om IS-kvinnorna och barnen i Syrien.

Riksdagens utrikesutskott kräver en förklaring efter uppgifter om att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) pressat en tjänsteman på Utrikesministeriet att eventuellt bryta mot lagen.

Haavisto ville enligt Ilta-Sanomat att ministeriets konsulära chef Pasi Tuominen skulle ordna så att de finländska barnen på flyktinglägret al-Hol i Syrien kom till Finland utan sina mödrar. Tuominen vägrade eftersom det eventuellt är olagligt, varefter han ska ha flyttats till andra uppdrag.

Utrikesutskottets ordförande Mika Niikko (Sannf) är förbluffad över uppgifterna.

– Om detta stämmer så har Haavisto låtit bli att informera utrikesutskottet och riksdagen, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Niikko är det mot lagen om konsulära tjänster att skilja barnen från sina mammor. I så fall borde mammorna ha tagits till Finland samtidigt menar han.

– Att ta hit IS-mammorna är en säkerhetsrisk.

I juni meddelade statsminister Antti Rinne (SDP) att det inte är aktuellt att hämta IS-kvinnorna och deras barn från Syrien.

Niikko säger att utrikesutskottet vill ha en omfattande förklaring av utrikesministern. Utskottet har bjudit in ministern till utskottet på tisdag.

– Den här typen av verksamhet skapar inte förtroende mellan utskottet och utrikesministern, säger Niikko.

Läs också: Justitiekanslern: IS-barnen kan tas hem utan föräldrarnas tillstånd

Läs också: "Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning