Utrikespolitisk expert till Yle om de ryska militärfartygen på Östersjön: "Man vill hålla länderna på tårna"

Mika Aaltola är direktör för det utrikespolitiska institutet i Finland. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Rysslands agerande i Ukraina och på Östersjön är exempel på klassisk geopolitisk eskalering. Det uppger Mika Aaltola, direktör för Finlands utrikespolitiska institut i Yles morgonstudio Ykkösaamu.

Ryska militärfartyg anlände på torsdagen till Östersjön via de danska sunden. Enligt Mika Aaltola rör det sig om ett försök att väcka oro hos länderna i området.

– Man gör det för att signalera, oroa, hålla dem på tårna och väcka respekt. Väst kommer säkert också göra samma sak. I till exempel arktiska områden planerar man nästa sommar en prålig militärövning där två av Natos hangarfartyg deltar, säger Aaltola till Yle.

I Sverige har försvarsmakten ökat sin närvaro på Gotland och stridsfordon har anlänt till Visby.

Läs mer: Sverige höjer beredskapen – "Vi tänker inte bli tagna på sängen"

Pågår en klassisk geopolitisk eskalering

Det här kan ses som en fortsättning på i den upptrappning som pågått en längre tid. Nyligen uppgav Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att man tror att USA och Nato kommer att bygga upp militära styrkor nära de ryska gränserna under de kommande månaderna. Det faller inte i god jord hos Ryssland som under julhelgen lade fram hårda krav som skulle förändra Europas säkerhetsarkitektur, däribland krävde man att Nato inte expanderar i öst.

Forskare har bedömt att hotet om en rysk invasion av Ukraina fortfarande existerar.

– I grunden är det en klassisk geopolitisk eskalering. Vi behöver inte gå in på något mångfasetterat och klurigt hybridscenario, säger Mika Aaltola och fortsätter:

– Det som sker är att Ryssland utmanar väst, USA:s hegemoniska era är under hård press och många förändringar som inträffat under den här epoken har inte skett utan konflikter eller serier av konflikter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning