Haavisto diskuterade människorättsfrågor under sitt besök i Irak

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) besökte Irak den 22–23 juli. Arkivbild. Bild: Mikael Piippo/SPT

Utrikesminister Pekka Haavisto invigde Finlands ambassad i Bagdad och besökte basen för den finländska krishanteringsstyrkan.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) besökte Irak den 22–23 juli på inbjudan av Iraks utrikesminister Fuad Hussein. Under besöket träffade Haavisto förutom Hussein också president Barham Salih, premiärminister Mustafa al-Kadhimi, och parlamentets talman Mohamed al-Halbousi, meddelar Utrikesministeriet.

Tillsammans med Hussein invigde Haavisto på torsdagen Finlands ambassad i Bagdad. Finland öppnade en ambassad i Bagdad i november 2019 efter en paus på nästan 30 år.

Minister Haavisto gjorde också ett besök i staden Erbil där han träffade presidenten för regionen Kurdistan, Nechirvan Barzani, och regionregeringens premiärminister Masrour Barzani. I Erbil besökte minister Haavisto även basen för den finländska krishanteringsstyrkan i Irak, Camp Lion.

Tillsammans med Iraks politiska ledning diskuterade Haavisto bland annat människorättsfrågor, Iraks återuppbyggnad och de finländska och internationella styrkornas närvaro och verksamhet i Irak.

"Med tanke på finländarnas säkerhet är det viktigt att vi vet och förstår vad som pågår i regionen. En vettig utrikespolitik är en långsiktig insats för säkerheten. Återuppbyggandet, som håller på att sätta i gång med det internationella samfundets stöd, erbjuder också ekonomiska möjligheter", säger Haavisto i ett pressmeddelande.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning