Utrikesministeriet: "Som resenär måste man bära ett större ansvar än tidigare"

Allt fler finländare semestrar utomlands. Finavia har de senaste veckorna registrerat cirka 17 000-20 000 resenärer per dag på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Finnair tvingas nobba kunder varje dag på grund av bristfälliga covidintyg.

I takt med att coronarestriktionerna avvecklas på olika håll i världen är det allt fler finländare som reser utomlands på semester.

– Passagerarmängderna ökar sakta men säkert. Vi har de senaste veckorna registrerat cirka 17 000-20 000 resenärer per dag på Helsingfors-Vanda flygplats då vi hade mellan 60 000 och 70 000 resenärer per dag före pandemin, säger Petri Vuori, direktör på Finavia.

Enligt Vuori ligger Finland trots det efter det övriga Europa i passagerarvolymer.

– Inom EU har flygtrafiken repat sig till 50 procent av de volymer som registrerades för två år sedan. Hos oss är motsvarande siffra 25 procent, säger Vuori.

Allt fler finländare semestrar utomlands. Finavia har de senaste veckorna registrerat cirka 17 000-20 000 resenärer per dag på Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Resenären måste ha koll

Trots att den finska utlandsturismen nu återhämtar sig är det inte lätt att orientera sig i den djungel av regler och coronarestriktioner som gäller utomlands.

– Vi har ännu inte återgått till det normala. EU-länderna tillämpar fortfarande olika coronarestriktioner. Som resenär måste man bära ett större ansvar än tidigare och hålla sig uppdaterad om de regler som gäller, säger Outi Saarikoski, chef för enheten för konsulära ärenden vid Utrikesministeriet.

Enligt Saarikoski sysselsätter ovissheten kring covidintygen Utrikesministeriets diplomatiska beskickningar utomlands.

– Visst har vi haft en del fall där vi har gett konsulär assistans på grund av problem med covidintygen, säger Saarikoski.

Vilket är det bästa sättet att hålla sig ajour med coronarestriktionerna i resedestinationen?

– Det bästa sättet är nog att besöka den finska ambassadens webbplats i det land dit man ska resa. Ambassaderna publicerar aktuella översikter om coronaläget och landets restriktioner.

Interaktiv resekarta

Utöver Utrikesministeriets lägesrapporter går det också att kolla upp situationen med den egna researrangören. Till exempel Finnair upprätthåller en så kallad interaktiv resekarta som visar vilka regler som gäller i de länder som ingår i listan på "aktiva Finnair-destinationer".

– Vi är tvungna att varje dag avvisa kunder på grund av bristfälliga covidintyg. Det är resenärens sak att se till att man har de intyg som krävs. På vårt ansvar är att kontrollera att intygen är i skick, säger Sami Suokas, servicechef på Finnair.

Det lönar sig att ha sitt covidintyg och sin Kanta-app i skick inför utlandsresan, påminner Utrikesministeriet. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Utöver Finnairs interaktiva resekarta går flygbolaget ut med påminnelser till sina resenärer om de dokument som krävs inför resan.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man ska vara fullt vaccinerad med två doser coronavaccin innan man reser utomlands på semester.

– Det här är ett krav som gäller inom Europa, men nu ser vi exempel på allt fler länder som kommer att följa samma princip. Till exempel USA, Australien, Singapore och Dubai har meddelat att fullt vaccinerade resenärer nu kan resa till dessa länder, säger Petri Vuori på Finavia.

Covidintyg på krogen

Trots att man har koll på resedestinationens restriktioner och krav på dokumentation kan det trots det uppstå problem om man inte har pejl på hela resrutten.

– Om man mellanlandar i ett land kan det mycket väl hända att andra spelregler gäller där. Det lönar sig alltså att bekanta sig med sin reserutt och kraven i eventuella transitländer, säger Outi Saarikoski.

Restriktionerna i många EU-länder är likaså strikta trots att pandemin har mattats av och vaccinationstäckningen är hög.

– I Spanien kräver myndigheterna att man använder munskydd på offentliga platser inomhus. Kravet gäller i affärer och köpcentrum, men också i till exempel trapphus. Om man avviker från reglerna kan man få en tillsägelse av en väktare, säger Minna Niemi, konsul vid Finlands ambassad i Madrid.

I en lång rad länder är det bra att ha covidintyget med sig när man lämnar hotellet och ger sig ut i folkvimlet.

– I många EU-länder måste man visa sitt covidintyg när man går till restaurangen eller besöker det lokala sjukhuset. Det är fortfarande ganska varierande praxis inom EU beroende på smittläget och de nationella myndigheternas riktlinjer, säger Saarikoski.

Kontakta din egen researrangör och be dem ge instruktioner om de coronarestriktioner som gäller i det land dit du ska åka.

Den finska ambassaden publicerar översikter om de regler som gäller i det aktuella landet.

Bekanta dig även med Utrikesministeriets landrapporter på webbplatsen formin.fi

Flygbolaget Finnair upprätthåller en interaktiv resekarta som visar vilka regler som gäller i de länder som ingår i listan på "aktiva Finnair-destinationer".

Läs de rekommendationer som Institutet för hälsa och välfärd har utfärdat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning