Utrikesministeriet: Nästa vecka flygs finländare hem från Antalya

Näsgta vecka flyger man hem människor från Antalya i Turkiet, uppger Utrikesministeriet. Bild: Ari Sundberg/SPT

Ungefär 1 500 finländare väntar fortfarande på möjligheten att återvända till Finland, uppger Utrikesministeriet.

Hittills har Finnair tillsammans med Utrikesministeriet genomfört 12 flygningar och hjälp sammanlagt 2 486 resenärer hem. Av dessa har ungefär hälften varit finländare. Det uppger Utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

"Evakueringsflygen har fungerat bra och vi har kunnat erbjuda resenärer på många destinationer ett ordentligt sätt att ta sig hem på", säger enhetschef Antti Putkonen vid Utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden i pressmeddelandet.

I Europa har man flugit hem människor från Pafos i Cypern, Funchal och Faro i Portugal och från Malaga och Alicante i Spanien. Långdistansflygningar har ordnats från Havanna, Goa, Delhi, Dubai och Bangkok.

Ungefär 1 500 finländare försöker fortfarande ta sig hem från utlandet. Nästa vecka ordnas en flygning från Antalya i Turkiet.

Putkonen betonar vikten av det täta samarbetet mellan de olika europeiska länderna.

Utrikesministeriet kommer i ett senare skede offentliggöra de totala kostnaderna för flygen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning