Niinistö skickar brev till Erdogan om den finska journalisten

President Niinistö skriver brev till Erdogan om den fängslade journalisten. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Presidentens kansli: Turkiets situation har redan länge oroat Finlands statsledning.

Utrikesministeriet bjuder in Turkiets ambassadör för att diskutera med anledning av den finska journalisten Ayla Albayrak, som dömts till ett fängelsestraff i Turkiet. Det bekräftar presidentens kansli för FNB. Dessutom ska president Sauli Niinistö skicka ett brev till Turkiets president Recep Tayyep Erdogan.

Presidentens kansli uppger att president Niinistö och utrikesminister Timo Soini (Blå) har kommit överens om att bjuda in den turkiska ambassadören. Utrikesministeriet uppger att diskussionerna ska föras på Utrikesministeriet.

Albayrak dömdes frånvarande till ett fängelsestraff i Turkiet i tisdags. Hon är både finsk och turkisk medborgare.

Albayrak dömdes till ett straff på två år och en månad för en artikel som The Wall Street Journal publicerade i augusti 2015. Enligt tidningen ska Albayrak, som just nu vistas i New York, överklaga domen.

Presidentens kansli säger att situationen i Turkiet har oroat den finska statsledningen redan under en längre tid. Finland reagerade senast på saken för cirka tre veckor sedan då utrikesminister Soini träffade Turkiets utrikesminister Mevlüt Causoglu.

Enligt Soini har Turkiet uppmärksammats om journalistikens problematiska ställning i landet och budskapet ska upprepas.

– Vi ska diskutera först. Turkiet har ett eget rättssystem som det lönar sig att utnyttja först och överklaga, efter det finns det människorättsdomstolar och annat, säger Soini till FNB.

Enligt Soini ska statssekreteraren diskutera med ambassadören i morgon.

– Vårt tydliga budskap är att det inte finns något i journalistens artikel som skulle motivera denna dom, säger Soini.

Enligt Soini är det alldeles klart att den finska journalisten inte ska utlämnas till Turkiet från USA.

Det var Yle som var först ute med nyheten om inbjudningen som skickats till Turkiets ambassadör.

WSJ: Albayrak skrev opartiskt

Ayla Albayrak fick fängelsestraffet för en artikel som behandlade livet och striderna i kurdområdet Silopi i sydöstra Turkiet. Den turkiska regeringen ansåg att artikeln spred terroristisk propaganda och uttalade ett stöd för en förbjuden kurdorganisation.

The Wall Street Journal tvekade inte – tidningen gick ut och visade sitt stöd för Albayrak. I redaktionsledningens ställningstagande kallades åtalen vansinniga. Enligt WSJ var Albayraks reportage opartiskt och dessutom hade hon varken berömt de unga kurdiska krigarna eller PKK. Dessutom påpekade Albayrak i sin artikel att både Turkiet och USA betraktar PKK som en terroristorganisation.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning