Utrikesminister Haavisto blir föremål för förundersökning

Pekka Haavisto. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

Det finns orsak att misstänka att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) brustit i ministeransvar i sin hantering av återförandet av finländska medborgare från flyktinglägret al-Hol i Syrien, meddelar grundlagsutskottet på onsdagen.

– Grundlagsutskottet har beslutat att ge riksåklagaren i uppgift att undersöka om minister Haavisto missbrukat sin tjänsteställning eller brutit mot tjänsteplikten, säger utskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Hon säger att det handlar om att man vill utreda huruvida Haavisto begått ett fel då han fråntog ministeriets konsulära chef Pasi Tuominen uppdraget att hantera al-Hol-frågan. Enligt Ojala-Niemelä kan Haavisto ha begått ett fel då han samtidigt flyttade tjänstemannen till andra uppgifter.

Ärendet går nu vidare till riksåklagaren som ber polisen starta en förundersökning. När förundersökningen är klar tar grundlagsutskottet upp frågan på nytt. Om utskottet då anser att det finns orsak att åtala Haavisto kan han komma att ställas inför riksrätt.

Senast en sittande riksdagsledamot ställdes inför riksrätt var 1993 då Kauko Juhantalo åtalades och dömdes för mutförseelse.

Det var strax innan jul som tio riksdagsledamöter för de tre oppositionspartierna Kristdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna lämnade in en anmärkning mot Haavisto. Syftet med anmärkningen var att utreda huruvida Haavisto pressat ministeriets tjänstemän till att överskrida sina befogenheter i hanteringen av återförandet.

Anmärkningen kom efter att Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen riktat kraftig kritik mot Haavistos ledarstil. Tuominen anklagade i en intervju för Helsingin Sanomat i december Haavisto för att ha fattat beslut som bryter mot lagen.

Grundlagsutskottet hörde Haavisto och Tuominen om händelseförloppet. Efter hörandet konstaterade utskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) att historierna står i strid med varandra. Även riksåklagare Raija Toiviainen och biträdande riksåklagaren Jukka Rappe och ett antal rättslärda har varit inkallade till utskottsförhör.

Utredningen bygger på grundlagens paragraf 115 och en begäran som tio riksdagsledamöter gjorde.

Oppositionspolitiker har tidigare anklagat Haavisto för att ha undanhållit information för riksdagen och i smyg planerat ta hem finländare från fånglägret i al-Hol i Syrien.

Ett åtal kan enligt grundlagen väckas mot en medlem i statsrådet om hen misstänks för att uppsåtligt eller på grund av grov förseelse ha brutit mot lagen och sina tjänsteplikter i egenskap av minister.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning