Utredningen kring Nuorisosäätiö: Förstärkt reseförbud för ex-styrelseordförande som är tillbaka i Finland

Perttu Nousiainen (t.h.) kom till Finland på onsdagskvällen och greps då av polis. Under lördagens förhandling belades han med förstärkt reseförbud. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Centralkriminalpolisen ville se Nuorisosäätiös tidigare styrelseordförande Perttu Nousiainen häktad, men han belades i stället med förstärkt reseförbud, i praktiken husarrest, på sannolika skäl misstänkt för sju fall av ekonomisk brottslighet. Efter att ha gömt sig för polis i ett och ett halvt år är han nu tillbaka i Finland.

Helsingfors tingsrätt belade på lördagen Perttu Nousiainen med förstärkt reseförbud på sannolika skäl misstänkt för sju fall av ekonomisk brottslighet. Det handlar om tre fall av grov oredlighet som gäldenär, två fall av grovt bedrägeri, missbruk av förtroendeställning samt grov förfalskning.

Brotten ska ha skett mellan åren 2013 och 2019.

I det här fallet innebär det förstärkta reseförbudet att Nousiainen måste vistas på den hemadress som han har uppgett mellan klockan 19 på kvällen och 7 på morgonen, dagligen anmäla sig till polisen och att han bär elektronisk fotboja.

Centralkriminalpolisen hade velat se Nousiainen häktad, men rätten ansåg att det inte var nödvändigt.

Omfattande helhet

Perttu Nousiainen var tidigare styrelseordförande för den omtalade Nuorisosäätiö, med nära kopplingar till Centern där han också varit aktiv ungdomspolitiker. Nuorisosäätiö ska enligt stadgarna stödja ungas boende.

Nu talas det om misstänkta oegentligheter på tiotals miljoner euro i hela brottshärvan kring stiftelsen, där till och med ett tjugotal personer sammanlagt kan vara inblandade. Brottsmisstankarna, som är grund för det reseförbud, som behandlades på lördagen är en del av den större helheten, och Nousiainen är också åtalad för flera andra brott.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar i polishuset i Böle, på Centralkriminalpolisens begäran. När fotografering tilläts en kort stund i början satt Nousiainen stilla och tyst i den lilla salen som fort fylldes av journalister och fotografer.

Medieintresset var stort. Nousiainen har flytt undan polis i ett och ett halvt år, och har också varit efterlyst.

Förra helgen hittade ändå Helsingin Sanomats journalister och fotograf Nousiainen i lyxskidorten Verbier i Schweiz. Perttu Nousiainen återvände på egen hand med flyg till Finland på onsdagen, och greps då av polis. Före det gav han, i närvaro av sin jurist Kari Uoti, en intervju till Helsingin Sanomat på flygplatsen i Zürich.

Bara några dagar innan hade Åklagarmyndigheten väckt åtal mot Nousiainen, Nuorisosäätiös tidigare vd Aki Haaro och andra nyckelpersoner inom stiftelsen.

Enligt åklagaren har Nousiainen och Haaro gjort sig skyldiga till flera fall av ekonomisk brottslighet. Det här i verksamhet som har kopplingar till byggföretaget Pallas-Rakennus Päijät-Häme, som var samarbetspartner till Nuorisosäätiö 2014–2016. Åtalet gäller också i samband med en tomt som Nuorisosäätiö köpt i Tallinn, enligt åklagaren till överpris. Dessutom åtalas de för att ha tagit emot muta av Nuorisosäätiös samarbetspartner LRG Group Oy.

Brottsmisstankarna nu är en del av en helhet som kriminalkommissarie Antti Perälä beskriver som "mycket omfattande, krävande och komplex". Den omfattar också flera länder. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Kommit åt att höra

Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Antti Perälä, beskrev efter lördagens förhandling helheten som Centralkriminalpolisen utreder som "mycket omfattande, krävande och komplex". Den omfattar också flera länder.

Tid att väcka åtal vad gäller de punkter som behandlades på lördagen finns till 26 januari. Perälä säger att somt av utredningen kommer att vara klart i början av året, men att förundersökningen vad gäller det han kallar huvudbrottsrubriceringarna snarare kommer att dra ut till slutet av året.

I och med att Perttu Nousiainen har kommit till Finland har Centralpolisen kunnat börja förhöra honom – för första gången enligt Perälä.

– Men det finns väldigt mycket att fråga av personen, och vi är helt i början.

På frågan om det att Helsingin Sanomat hittade Nousiainen varit till hjälp svarar Perälä att det var så hans tillhåll klarnade.

– Men jag kommenterar inte närmare vilka åtgärder polisen har vidtagit tidigare.

Juristen Kari Uoti säger att Perttu Nousiainen med sitt agerande har visat att han vill att ärendet ska utredas. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

"Vill utreda"

Nousiainens jurist Kari Uoti är nöjd med att hans klient inte häktades, och att rätten gick på den linje han yrkade på.

– Diskussionen gällde om det finns en risk att han avviker. Nu kom tingsrätten till slutsatsen att ett reseförbud är tillräckligt för att trygga att så inte sker och att utredningsmässiga intressen inte heller hotas.

– Hans agerande har visat att det finns skäl att tro på att han har kommit hit för att utreda saken, att han vill göra det och att det är möjligt att göra så här, fortsätter Uoti.

Uoti säger att han och Nousiainen godtar polisens motivering om sannolika skäl som grund för reseförbudet. Åtalet eller övriga anklagelser vill Uoti inte kommentera, och säger att han ännu inte diskuterat åtalet med sin klient.

Perttu Nousiainen har tidigare under förundersökningen, liksom Aki Haaro, bestridit att han skulle ha gjort sig skyldig till brott.

– Han kommer säkert att rätt koncentrerat ta ställning till allt, säger Kari Uoti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning