Farlig situation mellan flygplan och drönare utreds

Försvarsmaktens flygplan flög på låg höjd samtidigt som Birkalands räddningsverk tränade användning av drönare. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Försvarsmaktens flygplan och räddningsverkets drönare var nära att krocka i början av februari. Nu utreds fallet av Olycksutredningscentralen.

Den 6 februari skedde den farliga situationen i närheten av Valkeakoski, skriver Olycksutredningscentralen Otkes på sin webbplats. Otkes har nu inlett en undersökning.

Försvarsmaktens flygplan flög på låg höjd samtidigt som Birkalands räddningsverk tränade användning av drönare, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör vid Otkes enligt nyhetsbyrån STT.

Nurmi kan inte säga hur nära varandra flygplanet och drönaren var när flygplanet passerade i hög fart.

– Båda parterna utförde normal verksamhet, men de visste inte om varandra. Användningen av obemannade luftfarkoster har blivit mycket vanligare. Med ny teknik uppstår alltid nya risker. Jag tror att den här utredningen är viktig för att utveckla säkerheten kring drönare.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning