Utredning: Guggenheimmuseet stämplades som negativt och det tog kål på planerna på ett museum i Helsingfors

Guggenheimmuseet i Helsingfors var tänkt att placeras på ett attraktivt läge vid Södra kajen. Bild: Roope Kiviranta/Aalto-universitetet

Planerna på ett Guggenheimmuseum i Helsingfors omintetgjordes på grund av det hårda motståndet från flera olika håll. Detta är kontentan i en undersökning gjord av Aalto-universitetet

Två gånger försökte Guggenheim-stiftelsen driva igenom ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Båda gångerna blev resultatet noll. Enligt en undersökning gjord av handelshögskolan vid Aalto-universitetet var det framför allt den negativa stämplingen av museet som ledde till att Guggenheimmuseet skrinlades.

"Guggenheim-stiftelsen anklagades för att utnyttja finländska skattebetalare och för kulturimperialism. Projektet kritiserades för bristen på demokrati och transparens och ansågs vara en dålig affär", säger Tiina Ritvala, biträdande professor vid Aalto-universitetet, i ett pressmeddelande.

Till sin förvåning upptäckte forskarna att motståndet mot ett Guggenheimmuseum i Helsingfors var stort också internationellt. En amerikansk aktivistorganisation, som tidigare hade motsatt sig Guggenheimmuseet i Abu Dhabi, började aktivt samarbeta med lokala rörelser i Helsingfors.

"I det skedet var det ungefär jämnt mellan motståndarna till och tillskyndarna av projektet. Men bristen på transparens, den tilltänkta tomten i centrala Helsingfors och misstankarna om ekonomisk olönsamhet stämplade museiprojektet. Museet begravdes efter en känslosam debatt i Helsingfors stadsfullmäktige hösten 2016", säger professor Nina Granqvist.

Undersökningen har publicerats i Journal of International Business Studies.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning