Utredning beställd: Kan Finland ordna OS?

Kerttu Niskanen deltog i vinter-OS i Sydkorea i vintras. Bild: Längdåkningsförbundet

Finlands olympiska kommitté ska utreda om det finns förutsättningar för att ordna OS och Paralympics i Finland. – Finland är ett säkert land med många styrkor, därför är det bra att utreda saken, säger idrottsminister Sampo Terho (Blå) i ett pressmeddelande.

Kan Finland ensamt eller i samarbete med andra nationer ordna OS i framtiden? Den frågan får ett svar i början av 2019, då Finlands olympiska kommittés rapport ska vara färdig.

Rapporten ska ta upp frågor som ansökningskriterier, kostnader, potentiella tävlingsorter och eventuella nödvändiga samarbetsnationer. Målet med rapporten är att skapa förutsättningar för en faktabaserad diskussion om en kandidatur i framtiden. Undervisnings- och kulturministeriet har gett olympiska kommittén stöd för att finansiera rapporten.

– För att OS trovärdighet och respekt ska bevaras måste stortävlingarna i framtiden ordnas på ett mer hållbart och kostnadseffektivt sätt, säger idrottsminister Sampo Terho (Blå) i ett pressmeddelande.

Internationella olympiska kommittén IOK har lagt som mål att framtida värdnationer inte ska behöva satsa lika mycket pengar och resurser som tidigare. Ledorden för arrangemangen ska vara kostnadseffektivitet samt etiskt och ekologiskt tänkande.

Vinter-OS kan ordnas i Norden så tidigt som 2026, Stockholm är en av kandidaterna. Sveriges olympiska kommitté är positivt inställd, men regeringen och stadens politiker är skeptiska.

OS har ordnats i Finland en gång: sommaren 1952 i Helsingfors.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning