Utredning av Khashoggimordet i gång

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades i höstas. Bild: TT/AP/Hasan Jamali

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar Agnes Callamard, som undersöker mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, har inlett sitt arbete.

Callamard är i Turkiet, det land där Khashoggi dödades, och där mötte hon under måndagen utrikesminister Mevlut Cavusoglu. På tisdag ska hon träffa Istanbuls högste åklagare.

Enligt uppgifter till Reuters har Callamard och hennes medarbetare även begärt att få besöka Saudiarabiens konsulat i staden, den plats där Khashoggi sist sågs, samt Saudiarabien.

Utredningsresultaten ska presenteras inför FN:s människorättsråd i juni.

Regimkritiske Jamal Khashoggi levde i exil i USA där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han försvann i samband med att han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades i samband med besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54