Utredning av Khashoggimordet i gång

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades i höstas. Bild: TT/AP/Hasan Jamali

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar Agnes Callamard, som undersöker mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, har inlett sitt arbete.

Callamard är i Turkiet, det land där Khashoggi dödades, och där mötte hon under måndagen utrikesminister Mevlut Cavusoglu. På tisdag ska hon träffa Istanbuls högste åklagare.

Enligt uppgifter till Reuters har Callamard och hennes medarbetare även begärt att få besöka Saudiarabiens konsulat i staden, den plats där Khashoggi sist sågs, samt Saudiarabien.

Utredningsresultaten ska presenteras inför FN:s människorättsråd i juni.

Regimkritiske Jamal Khashoggi levde i exil i USA där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han försvann i samband med att han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades i samband med besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning