Utredning: Anklagelser mot Domingo trovärdiga

Operastjärnan Plácido Domingo har varit föremål för två utredningar om sexuella trakasserier. Bild: Christian Charisius

Anklagelserna mot sångaren Plácido Domingo är trovärdiga, det slår Los Angeles Operas egen utredning fast. Totalt utredde man tio olika fall av anklagelser om sexuella trakasserier vid operan.

På operans webbplats finns en sammanfattning av en utredning när det gäller den spanskfödde operasångaren Plácido Domingo. Operan har anlitat en juristfirma som utrett anklagelserna och intervjuat 44 personer anställda vid Los Angeles Opera mellan 1986 och 2019. Tio personer framförde då anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp mot Domingo, som varit anställd som chef vid kulturinstitutionen.

Firman bedömer anklagelserna som trovärdiga, eftersom de innehåller många likheter när det gäller händelseförloppet. Man finner däremot inte några tecken på att de utsatta kvinnornas avvisanden ska ha påverkat deras chanser att få roller eller anställning vid operan. Det har en tidigare utredning, som presenterades i slutet av februari, gjord av operafacket American guild of musical artists dock kommit fram till. Juristfirman anser att operan har vidtagit tillräckliga åtgärder när man fått kännedom om anklagelserna.

Några av kvinnorna i juristfirmans utredning ska ha varit rädda för att rapportera trakasserierna, på grund av Plácido Domingos höga ställning som chef. Domingo själv medverkade i utredningen och nekar till alla anklagelser. Han uppger att de händelser som kvinnorna berättar om har skett med samtycke. Han har efter att anklagelserna publicerades av nyhetsbyrån AP i augusti sagt upp sig från Los Angeles Opera.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning