Tonåring gripen för mord under USA-protester

Människor protesterar mot skjutningen av Jacob Blake i Kenosha. Bild: Morry Gash/TT-AP

En 17-åring har gripits misstänkt för mord efter att två personer skjutits ihjäl vid protester mot polisvåld i Kenosha i Wisconsin. Parallellt skickar USA:s president Donald Trump över 1 200 man till delstaten.

För att få stopp på oroligheterna i Kenosha har utegångsförbud utlysts i staden mellan klockan 19 på kvällen och 07 på morgonen, fram till söndag.

Utegångsförbudet infördes i onsdags efter att en grupp av främst vita, beväpnade män gett sig in i protesterna och två personer skjutits ihjäl.

Videofilmer visar hur en av männen jagas av en grupp demonstranter, samtidigt som någon ropar att han har skjutit en man. Den beväpnade mannen faller sedan till marken och är på väg att övermannas då han avlossar sitt halvautomatiska vapen, varpå en man faller ihop livlös.

Mannen går sedan nedför gatan med vapnet hängande över bröstet medan demonstranterna skingras och poliser kör förbi utan att ingripa. Den inledande konfrontationen tycks inte ha fångats på film.

Två män dog och en skadades i skjutningen. Senare greps en 17-åring i en närliggande ort i granndelstaten Illinois, misstänkt för mord.

Idrotten reagerar

Protesterna i Kenosha inleddes efter det att 29-årige svarte Jacob Blake i söndags allvarligt skottskadats av polis. Hundratals demonstranter har sedan dess protesterat mot polisvåld.

Vissa har vandaliserat, tänt eld på bilar och hus och drabbat samman med poliser. På onsdagskvällen var läget dock i huvudsak lugnt, rapporterar The Washington Post.

Under onsdagen reagerade även stora delar av elitidrotten i USA. Först ut var basketspelarna i Wisconsinherrlaget Milwaukee Bucks som vägrade spela sin NBA-match.

Damerna i WNBA följde efter – och sedan strömmade protesterna mot rasism och polisövergrepp in. Från baseboll till fotboll och vidare till amerikansk fotboll och tennisen.

"Vi är trötta på dödandet och orättvisan", sade Bucksspelaren George Hill till sajten The Undefeated.

"Det finns mycket viktigare saker som kräver omedelbar uppmärksamhet än att se mig spela tennis", skriver stjärnan Naomi Osaka på Twitter.

Tusen man

President Donald Trump vill stävja protesterna genom att förstärka den lokala polisen och skickar, med stöd från lokala politiker, 1 000 man från nationalgardet, samt över 200 representanter från federala polismyndigheter, enligt Vita huset.

"President Trump fördömer våld i alla former och anser att vi måste skydda alla amerikaner från kaos och laglöshet," sade Vita husets talesperson Kayleigh McEnany i ett uttalande.

Justitiedepartement meddelar också att man har inlett en federal utredning av polisskjutningen.

Kniv hittad

Samtidigt har det framkommit att utredarna som undersöker skjutningen av Blake har hittat en kniv på förarsidan i hans bil, enligt delstatens justitieminister Josh Kaul. 29-åringen sköts med sju skott i ryggen av en polis när han lutade sig in i bilen, där hans tre barn satt.

Omständigheterna kring skjutningen är oklara, men enligt uppgifter ska Blake ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Ett filmklipp från ingripandet visar hur polisen följer efter Blake till hans bil och skjuter honom på mycket kort avstånd när han öppnar dörren.

Blake vårdas fortfarande på sjukhus och riskerar att bli förlamad från midjan och nedåt, enligt uppgifter från hans familj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning