Utrecht – ett Amsterdam i miniatyr

Utrecht är en mysig universitetsstad och Nederländernas fjärde största stad. Här kan man fördriva en hel helg, men staden passar förstås även bra som avstickare från Amsterdam över en dag. Bild: Maria Hansson

En slingrande kanal, mängder av barer, restauranger och klubbar och cyklister i varje korsning. Det kanske låter som Amsterdam, men vi har rest till Utrecht. Den nederländska universitetsstaden bjuder på både medeltida charm och storstadspuls och är hittills rätt okänd för oss nordbor.

Säg Nederländerna och de flesta tänker på Amsterdams nattliv eller tulpanblomningen i Keukenhof på våren. Vi tog motorvägen en halvtimme österut från Amsterdams flygplats Schiphol och insåg snart att landets fjärde största stad är minst lika sevärd som huvudstaden.

Staden har anor från medeltiden och här finns många vackra, äldre stenhus. Bild: Maria Hansson

Kanske är det för att landets största universitet ligger här som staden känns så ungdomlig. Det första vi lägger märke till är alla cyklar. För precis som i resten av Nederländerna cyklar precis alla i Utrecht: jeansklädda studenter, affärsmän i kostym, äldre kvinnor med hijab och kjol och små barn. Om man kommer med bil finns det stora parkeringar utanför stan där man kan lämna bilen och ta bussen in och det är faktiskt en bra idé – det är väldigt rörigt att köra bland alla cyklister och dyrt att parkera i centrum.

Kajerna nere vid kanalen är unika för Utrecht och man kan gå både uppe på gatan och nere på kajen, där det finns ett flertal restauranger och barer. Bild: Maria Hansson

Kanalen slingrar sig vackert genom staden och är inramad av grönskande lövträd. Lokalinvånarna säger att Utrecht är som två städer i en: En ovan kanalen och en nere vid kanalen. Utrecht har nämligen Europas enda kanalkaj nere vid vattnet, där det ligger mängder med restauranger och barer. 

– På kvällarna lever kanalkajen upp och det blir som en helt ny stad, berättar Julian Cleton som driver vinbaren VinVin i centrum.

Bild: HBL

När han öppnade sin bar för sex år sedan var det den första vinbaren i Utrecht och han var inte säker på att invånarna var mogna för den typen av bar. Men det var de – Julians bar har utsetts till den bästa vinbaren i landet och när man ordnar jazzkvällar brukar det ofta vara fullsatt.

– Det händer mycket här i Utrecht. Det är inte som Amsterdam förstås, Amsterdam är ju en internationell storstad, men här ser man mer av det genuint holländska levnadssättet. Det finns många studenter här men många stannar kvar efter utbildningen, så det måste betyda att många trivs, sammanfattar han.

Inte för att det kommer så väldigt många turister till Utrecht. Staden är märkligt turistbefriad, med tanke på dess charm.

– Så skriv ingen artikel, så kan vi behålla hemligheten för oss själva, skojar Julian Cleton och tillägger snabbt att turister förstås är varmt välkomna både till Utrecht och till hans bar.

Domkyrkan är ett landmärke i Utrecht. Under kyrkan finns ett nytt museum där man kan utforska katakomberna. Bild: Maria Hansson

Vintageälskaren kan hitta många favoriter här, framför allt på vintagestråket Voorstraat. Bild: Maria Hansson

Landmärke och mötesplats

Det kändaste landmärket i staden är domkyrkotornet från 1382, som med sina 112,5 meter är en bra mötesplats om man går vilse. I kvarteret kring tornet finns mängder av små kaféer och restauranger. Förutom matgäster som sitter både inne och ute på gatan och mumsar i sig street food så finns det även gott om hungriga fiskmåsar, så här får man hålla hårt i maten.

Den typiskt holländska friterade potatisen med majonnäs finns förstås att köpa i små "hål i väggen-kiosker" överallt, likaså fish and chips och sockriga våfflor från grannlandet Belgien. Men här finns många spännande restauranger i internationell stil, till exempel vietnamesisk gatumat och fransk finmat på Le Jardin.

Utrecht är en cykelstad – så hyr en cykel och lämna bilen utanför stan. Bild: Maria Hansson

Kryddig vietnamesisk kycklingsallad på Kimmade, Mariastraat 2. Bild: Maria Hansson

Det finns också gott om möjligheter till shopping. Gallerian Hoog Catharijne ligger mitt i stan och rymmer mer än 150 butiker. I området kring gallerian har många kända designermärken sina butiker. Om man i stället vill fynda second hand och vintage ska man bege sig nordöst mot Voorstraat och Hardebollenstraat, den senare gatan har faktiskt varit hem för stadens red light district men har nu stängts av för både sex- och biltrafik för att bli shoppinggata. Här hittar man vintagebutiker som Notorius clothing, Sussies Vintage och Vintage Island. Missa inte heller att följa kanalen söderut ner mot vattentornet. Här finns mängder av antikbutiker och ett riktigt hipsterområde breder ut sig med ekologiska mataffärer, mysiga kaffebarer och mängder med matställen.

Nere vid vattentornet finns också ett litet restaurangområde och man kan även äta gourmetmat uppe i själva tornet, med milsvid utsikt över staden.

Charmigare än huvudstaden

Utanför ett fish & chips-kafé träffar vi på Mari Sanders och Simono Constantin som är här för att hälsa på vänner.

Vi frågar om skillnaden mellan Utrecht och Amsterdam.

– Jag tycker att städerna är ganska lika, men att Utrecht har minst lika mycket charm som Amsterdam, säger Mari.

Simono håller inte riktigt med.

– Amsterdam är ju en storstad. Utrecht är en mindre stad och som har en mycket mer spännande historia, staden är ju byggd på ett gammalt kloster.

För den som vill veta mer om stadens och Nederländernas historia kan det passa med ett besök på militärmuseet på Verlengde Paltzerweg 1.

Det finns också gott om andra spännande museer i Utrecht, bland andra Museum Catharijneconvent som avhandlar kristendomens historia i Nederländerna och visar modern konst, det nya historiska museet nere i domkyrkans katakomber eller Miffy Museum för barnen. Den vita kaninen med orange tröja, känd från barnböckernas värld, har nämligen en egen miniatyrvärld på Agnietenstraat 2.

I Utrecht bor 330 000 personer och staden är Nederländernas fjärde största. Den är känd som universitetsstad, här finns landets största universitet, och för sina vackra kanaler.

Det går att ta sig hit med bil, buss och tåg och tar cirka 30 minuter från Amsterdam. På www.ns.nl finns mer info om tåg- och busstider och om man kommer med bil är det enklast att parkera på en så kallad P+R-plats utanför staden. En hel dags parkering kostar 5 euro, vilket är ungefär vad en parkeringsplats inne i stan kostar per timme, och gratis buss in till centrum ingår i priset.

På Facebooksidan I know this great little place in Utrecht kan man få aktuella tips på shopping, mat och boende.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning