Utpressning efter porrsurfning på Åland

För en vecka sedan uppmärksammades likadana utpressningsmejl bland annat i Storbritannien. Polisens råd: betala inte!

Ålandspolisen har tagit emot en anmälning från en person som fått ett mejl från en okänd avsändare. Mejlet innehållet mottagarens lösenord, och utpressaren säger sig ha installerat ett malware på mottagarens dator och fått tillgång till lösenord. Dessutom säger sig utpressaren ha bevis för att mottagaren porrsurfat och hotar med att skicka filmer på detta till mottagarens bekanta om inte mottagaren skyndsamt betalar en viss summa i Bitcoin.

Utpressningsförsöket uppmärksammades bland annat i Storbritannien förra veckan. Man kan se exempel på mejlet till exempel här.

Enligt Ålandspolisen kan utpressaren ha fått tag i lösenordet om man har använt samma lösenord och samma e-postadress för att registrera sig på en annan sajt någon gång förut. Sedan har denna sajts databas blivit tillgänglig för utpressaren, som har utgått från att man använder samma lösenord på någon annan sida.

Ålandspolisen uppmanar mottagare av dylika mejl att inte svara eller betala, samt att ändra lösenord.

Brian Kebs, en journalist som specialiserat sig på frågor om it-säkerhet, tror att den här typen av utpressning kommer att bli vanligare. Han hänvisar till FBI:s rekommendationer om att täcka över datorns kamera när man inte använder den.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning