Elev döms för utnämning av "Årets fuckgirl"

Domen gavs i Malmö tingsrätt-. Bild: TT/Johan Nilsson

Kvinnan utnämndes till "Årets fuckgirl" på en skolbal i maj. Och i dag döms den 19-årige skolkamraten för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

"Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår", läste han bland annat upp ur motiveringen. Kvinnan som tog emot utnämningen kallades fram inför omkring 400 elever, och hon fick även ta på sig ett band där den tilldelade titeln stod skriven. Hon mådde dåligt av händelsen och kontaktade familjen för att bli hämtad från balen.

Skolkamraten döms för grovt förtal – straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Mannen ska betala ett skadestånd på 10 000 kronor (cirka 1 000 euro) till kvinnan, enligt domen.

Inte kränkande

Malmö tingsrätts dom skickar en tydlig signal till samhället, anser ordföranden för Sveriges Elevkårer.

– Jag tycker att det är en otroligt viktig dom och det ska bli intressant att se om det här blir ett prejudikat inför framtiden, att sexuella kränkningar inte kan tolereras på det här sättet, säger Lina Hultqvist, ordförande för branschorganisationen Sveriges Elevkårer, till TT.

Skolkamraten som läste upp motiveringen, och nekar till brott, sade i polisförhör att han var onykter vid uppläsningen, men också att utnämningen "Årets fuckgirl" är opassande. Samtidigt förklarade 19-åringen under rättegången att det inte är något kränkande att utses till "Årets fuckgirl" då man strax före delade ut pris till "Årets fuckboy".

Eleven som fick den utnämningen ska, enligt skolans rektor, ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.

Domstolen anser att alla människor – inklusive ungdomar, och i den aktuella sociala kontexten – måste förstå att uttrycket "Årets fuckgirl" har en stark negativ klang.

"Detta gäller även för ungdomar och i den sociala kontext som XX och YY befunnit sig i. I det aktuella fallet har utnämningen dessutom förstärkts av en motivering som är mycket förnedrande och kränkande samt uppspelning av musik som knappast kan tolkas på annat sätt än att YY utmålas som lösaktig", skriver tingsrätten, som är helt enig, i domen.

Mannen ska betala ett skadestånd på 10 000 kronor (cirka 1 000 euro) till kvinnan, enligt domen. Tingsrätten är helt enig i domen.

Bruten tystnadskultur

Sveriges Elevkårers ordförande tror att domen kan leda till att fler vågar anmäla liknande händelser i framtiden, och betonar att metoo-rörelsen lyckats bryta tystnadskulturen och därmed fått ett stort genomslag.

– Jag hoppas att fler vågar anmäla, att man inte är rädd för att inte bli trodd på. Men också att fler personer förstår att det här är en olaglig handling som kan få påföljder, så att man upphör med den typen av beteende och sexuella kränkningar, säger Lina Hultqvist.

Artikeln uppdateras senare med mer om domen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning