Utmattande mammakomedi

Föräldrar. Ett gäng föräldrar försöker få vardagen att gå ihop i Motherland. Bild: Colin Hutton

Komedin Motherland kartlägger tvåbarnsmamman Julias frustration och självcentrerade tillvaro. Den vassa humorn saknas och avsnitten blir rent av utmattande att se på.

Motherland. Yle TV1 22.10

Jag har överlag svårt för det som kallas "cringe comedy" – komedi som nästan uteslutande baserar sig på situationer där folk gör bort sig, är obekväma och försätter sig i pinsamma situationer. Serier som You're the Worst och Difficult People får mig att vilja låsa in de osympatiska karaktärerna och kasta nyckeln. Catastrophe hade sina cringe-stunder men lyckades balansera det med verkligt smarta iakttagelser. En av seriens skapare, Sharon Horgan, står som manusförfattare till Motherland, tillsammans med Graham Linehan (Black Books), Helen Linehan och Holly Walsh.

Motherland fokuserar i halvtimmeslånga avsnitt på Julia (Anna Maxwell Martin), en arbetande mamma med två barn som tidigare bollat familj och jobb genom att dumpa barnen hos sin mamma. Men när mamman bestämmer sig för att hon inte orkar agera barnvakt längre måste Julia hitta ett annat nätverk. Slumpen och nöden för henne samman med den obrydda Liz (Diane Morgan, seriens trumfkort) och hemmapappan Kevin (Paul Ready). Vid horisonten hägrar även ett gäng alfamammor med Amanda (Lucy Punch) som självklar ledare.

För Julia är jobb och familj en kombination som ständigt kräver att någotdera lider. Hennes tillvaro består av att försöka komma i tid, hinna med sitt jobb, hinna med sina barn, minnas program, ordna födelsedagsfester, hitta andra mammor som kan ta hand om hennes barn, förhandla om tjänster och gentjänster. Livet som förälder i Motherland är en enda lång räcka av frustration och stress. Det är i ärlighetens namn utmattande att se på.

Horgan & Co. är helt ointresserade av att göra sina karaktärer sympatiska. Julia är alldeles särskilt enerverande. Där Amanda är karikerat elak känns Julia självcentrerad, krävande och nästintill ointresserad av sina barn. I hennes liv är de främst en källa till stress, ett problem som måste lösas.

Det är såklart uppfriskande att en serie vågar visa en totalt oförskönad version av småbarnslivet, och en mamma som varken vill eller kan leka familj, men problemet med Motherland är att det sällan är särskilt roligt. Snarare känns komedin både hysterisk och forcerad. Karaktärerna är tunt skrivna, de flesta har ett utmärkande karaktärsdrag som efter ett tag börjar kännas lite tradigt, och berättandet kantat av klichéer. Se Catastrophe i stället.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03