Utmattad Pärmäkoski får ingen vila: "Ska ut med hunden då jag kommer hem"

Krista Pärmäkoski överträffade förväntningarna under två intensiva OS-veckor. Den trefaldiga OS-medaljören är trött – med all rätta. Men vila får hon inte. Världscupen kallar.

Under 15 tunga OS-dygn startade Krista Pärmäkoski i sex tävlingar och tog tre medaljer. Hon presterade på absolut toppnivå från början till slut.

I söndags tog hon silver på 30 kilometer. Ett drygt dygn senare står hon på Helsingfors-Vanda flygplats och svarar på nygamla frågor om OS-framgångarna.

–  Jag känner mig trött, det har varit en cirkus. Jag kan fortfarande inte riktigt förstå vad jag åstadkommit.

Vad gjorde du på planet hit?

– Jag åt, sov och existerade.

Fortsätter direkt träna

Men någon vila den närmaste tiden blir det inte för Pärmäkoski, som har hundra järn i elden och en världscuphelg i Lahtis att blicka framåt mot. Efter nio timmars flyg från Seoul vill Pärmäkoski komma i gång.

– När jag kommer hem till Lahtis ska jag ut med hunden för att få i gång kroppen. Det blir också säkert lite kaffe och tårta.

– I morgon är jag inte heller ledig, jag ska träna. Efter målgången på 30 kilometer har jag bara gått och jag känner redan att kroppen behöver träning.

Pärmäkoski är inte bara med i Lahtis för deltagandets skull – hon siktar högt.

– Jag måste skifta fokus för jag vill sluta bland de tre bästa i den totala världscupen.

Just nu ligger Pärmäkoski fyra, bakom amerikanskan Jessica Diggins och den norska duon Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng.

Medaljmissarna räddade nacken?

På flygplatsen får Pärmäkoski dessutom kämpa lite extra för att hålla huvudet uppe – 1,5 kilo silver och brons tynger ner nacken.

Det kunde ha blivit fler medaljer. Pärmäkoski presterade på topp i Pyeongchang – men det gjorde inte stafettlaget eller Mari Laukkanen i lagsprinten.

– Tjejerna räddade Kristas nacke. Om hon hade fått fem medaljer hade det kunnat gå illa, säger Iivo Niskanen med ett stort flin.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03