Utländska KHL-lag kan tvingas till flytt

Jokerit kan tvingas till flytt på hösten. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Det finns många frågetecken beträffande den kommande KHL-säsongen.Ligan har förberett en plan B som innebär att alla icke-ryska ishockeylag, bland andra Jokerit, kan tvingas flytta sina baser till Ryssland innan säsongen kan dra i gång.– Det finns regioner i vårt land som skulle vara redo att vara värd för några av de utländska lagen, säger KHL-ordföranden Alexei Morozov.

Med bara drygt en månad kvar till KHL-säsongen ska inledas, premiären är satt till den 2 september, har ligan ännu inte kommit med något spelschema. Orsaken till varför det drar ut på tiden är oron för smittspridningen i coronapandemins fotspår.

Den heta potatisen är hur man gör med de icke-ryska lagen. Ryssland har drabbats hårt av coronapandemin och gränserna till de övriga länderna är alltjämt stängda.

Kunlun flyttade

Kunlun Red Star, som i normala fall håller till i den kinesiska huvudstaden Peking, har redan blivit beordrade att flytta sin bas till Ryssland kommande säsong. De kommer ha Mytisjtji som hemmaplan under säsongen, cirka 200 kilometer nordöst om Moskva.

Arenan fungerade tidigare som hemmaplan för det numera icke-existerande KHL-laget Atlant Mystisjtji.

KHL:s ordförande Alexei Morozov är hoppfull om att ligan kan dra i gång som planerat i september, med alla lag på sina normala platser och med publik på läktaren. Men han medger att det finns en plan B i tankarna.

Plan B klar

Fler icke-ryska lag kan tvingas göra samma resa som Kunlun kommande säsong.

– Vi kommer att lägga spelschemat efter den nuvarande situationen. Enligt den planen kommer alla lag att börja säsongen i Ryssland. Om det kommer att finnas några frågetecken får några av klubbarna stanna kvar i Ryssland för att spela matcher här.

– Det finns regioner i vårt land som är anpassade för KHL-spel och som skulle vara redo att vara värd för några av de utländska lagen. Det borde inte ta lång tid att förbereda arenorna för spel, säger Morozov till ryska Rsport.

I ligan finns det för tillfället fyra klubbar som inte har sin bas i Ryssland: Dinamo Riga (Lettland), Jokerit, Dinamo Minsk (Vitryssland) och Barys Nur-Sultan (Kazakstan).

Hittills har totalt 38 spelare i KHL testat positivt för covid-19.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning