Utländska journalister hyllar Helsingfors: "Varmt, vackert och fantastisk karaoke"

Journalister på plats i Helsingfors behandlas som kungar och njuter för fulla muggar. Ingen som SPT talat med har ett ont ord att säga om Finland. – Allt har varit underbart, säger tyska ZDF:s Washingtonkorrespondent Ulf-Jensen Röller.

Gratis bufféservering hela dagen, bastu och väloljade pressarrangemang – de nästan 1 500 ackrediterade journalisterna på plats för toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin har det väl ställt. Tillställningen är en sällsynt chans att marknadsföra Finland och charmoffensiven är uppskruvad till 100 procent.

På måndag förmiddag mötte SPT en munter tysk duo utanför Finlandiahuset, som fungerar som presscenter. ZDF-journalisten Ulf-Jensen Röller och frilansande kameramannen Henryk Ditze följde Trump från Bryssel till London och landade i Helsingfors i slutet av förra veckan. Det är första gången de besöker Finland.

– Det är fantastiskt här. Människorna är vänliga, maten är god och ölen fantastisk. Vi har haft det väldigt gott.

Röller och Ditze har passat på att roa sig efter att tv-kamerorna slocknat. Röller pekar på sin kollega och skrattar.

– Han är redan en känd dansare i staden!

Ditze förklarar:

– Jag besökte en bar runt hörnet till vårt boende och karaoken var fantastisk. Jag älskar Finland.

Gästvänligheten har varit helt otrolig. Det skulle aldrig vara så här i Tyskland.

Bastun rosas

Arrangörerna har sett till att bjuda journalisterna på typisk finländsk mat och godsaker för att förstärka Finlandsbilden. Om inte journalisterna fått nog av den nästan 30-gradiga hettan finns det också två bastur att välja mellan – en varm och en ouppvärmd för intervjuer.

– Bastu är det jag älskar allra mest med Finland, säger Röller.

Ditze tycker att journalisterna har skämts bort i Finland och drar paralleller till hemlandet.

– Gästvänligheten har varit helt otrolig. Det skulle aldrig vara så här i Tyskland. Jag lovar! Det skulle kanske finnas gratis kaffe, men det är allt.

Ditze får flankstöd av Al Jazeera-journalisten Zoran Mikletic. Han säger sig vara förvånad över att ingen stressar och att allt löper smidigt trots att så många journalister är på plats.

– Det som överraskat mig är avsaknaden av alla problem. Var är problemen med arrangemangen? frågar sig Mikletic och skrattar.

"Överraskad över banderollerna"

Efter Finland har Ryssland flest ackrediterade journalister på plats – 232 ryssar bevakar mötet i Helsingfors. En av dem är Jurij Baranujk. Han representerar Current Time TV, en USA-finansierad kanal som säger sig vara obunden och är en del av Radio Free Europe och Radio Liberty.

Då SPT träffar Baranujk är han i Esplanadparken för att tala med demonstranter. Ukrainska frihetskämpar med banderoller har precis läst ett öppet brev till Donald Trump.

– Du måste förstå att jag jobbar och lever i S:t Petersburg och vi har många problem där. Vi har inte samma friheter som ni. Jag är överraskad över banderollerna här i parken, säger Baranujk.

Han passar också på att hylla pressarrangemangen. Baranujk skickade in en ackrediteringsansökan för en vecka sedan och den godkändes snabbt. I Ryssland hade det tagit en månad, säger han.

– Här är reglerna mer liberala. Det är fantastiskt!

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00