Utländsk tanker beslagtagen i Iran

En båt tillhörande det iranska revolutionsgardet patrullerar vattnen i Persiska viken. Arkivbild. Bild: Vahid Salemi / AP / TT

Revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, har beslagtagit en utländsk tanker som påstås ha smugglat bränsle i Persiska viken. Tolv personer i besättningen har frihetsberövats.

"Ett utländskt fartyg som smugglade en miljon liter bränsle vid Larak-ön i Persiska viken har beslagtagits", rapporterar statlig iransk tv.

Uppgifterna gör gällande att fartyget, som myndigheterna ännu inte har namngett, bärgades i söndags efter att det skickat ett nödanrop.

"Fartyget som Iran bärgade efter att ha fått ett nödanrop beslagtogs senare efter order från domstolen när vi fick reda på att det smugglade bränsle", sade gardet i ett uttalande citerat av statlig tv.

Inga andra fartyg har beslagtagits i Persiska viken, enligt gardet.

Händelsen inträffar samtidigt som spänningen i regionen ökat de senaste månaderna. USA har infört omfattande sanktioner mot Iran och lämnade förra året det internationella kärnenergiavtal som slutits med landet. Washington har också hävdat att Teheran ligger bakom en rad attacker mot fartyg utanför Förenade Arabemiratens kust, något som Iran förnekar.

För en tid sedan beslagtogs det iranska fartyget Grace 1 i Gibraltar. Det fraktade 2,1 miljoner fat lätt råolja som misstänks ha varit avsedd för den syriska marknaden. Om så varit fallet skulle Iran ha agerat i strid med EU-sanktioner.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning