Utkastad CNN-reporter får stöd av kollegor

CNN-reportern Kaitlan Collins kastades ut från Vita huset. Arkivbild. Bild: TT-AP/Alex Brandon

CNN-reportern Kaitlan Collins sparkades ut från Vita huset när Donald Trump och Jean-Claude Juncker höll pressträff. Nu får hon stöd av sina kollegor i branschen.

– De sade att frågorna jag ställde var opassande där och då, säger Kaitlan Collins till det egna tv-bolaget.

När USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker mötte pressen på onsdagskvällen berättade de vad de kommit fram till inför kommande handelssamtal. Kaitlan Collins ställde två frågor om andra aktuella ämnen: Varför nästa toppmöte mellan Trump och Putin skjuts upp – och om de ljudinspelningar som Trumps tidigare advokat Michael Cohen spelat in, vilka nu är bevismaterial i en rättegång.

Kollegor fördömer

Efter att ha blivit utkastad fick Collins veta att hon inte var välkommen vid nästa pressträff.

"Vi fördömer med kraft Vita husets felaktiga och olämpliga beslut i dag att stänga ute en av våra medlemmar från en öppen pressträff sedan hon ställt frågor som de inte tyckte om", säger Vita huset-korrespondenternas förbund i ett uttalande.

Kaitlan Collins var så kallad poolreporter – en roll där de stora tv-bolagen turas om att skicka reportrar som täcker händelser å alla bolagens vägnar.

"Den här typen av hämnd är helt olämplig, omdömeslös och svag", säger korrespondentförbundet.

"Vägrade lämna"

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger i ett uttalande att en reporter fick tvingas ut efter att denne "ropat frågor" och "vägrat lämna rummet".

"Bara för att Vita huset är obekvämt med en fråga som gäller dagens nyheter betyder det inte att frågan är irrelevant och inte borde ställas", säger CNN i ett uttalande.

Fox News-reportern Bret Baier uttrycker sitt stöd för Kaitlan Collins via Twitter:

"Som medlem av Vita husets presspool står Fox News tydligt bakom CNN i den här frågan och i frågor om tillgång."

Donald Trumps relation till presskåren har tidigare ansträngts bland annat efter att han kallat medier för "folkets fiender".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning