Skrabb vill ta steget ut i Europa och leverera i landslaget

Simon Skrabb har åtta A-landskamper på meritlistan, men har inte nätat. Bild: SPT/Sebastian Backman

De senaste åren har Simon Skrabb blivit ordinarie i ett topplag i allsvenskan och etablerat sig i landslagstrupperna. Nu siktar han ännu högre.– Jag tror att tysk fotboll skulle passa mig väl.

Då Simon Skrabb sätter sig i en fåtölj för att börja intervjun i Fiskartorpet i Helsingfors reagerar han spontant.

– Ska vi tala svenska? Skönt!

Den senaste tiden har allting rullat på i rätt riktning för Skrabb: han är ordinarie för tabelltrean IFK Norrköping och trivs som fisken i vattnet i Sverige. Skrabb har redan hunnit göra sex mål i allsvenskan i år och är klubbens näst bästa målskytt.

– Livet är bra, säger Skrabb.

Han utstrålar självförtroende och har lätt att räkna upp delområden som han förbättrat sedan flytten från Gefle i slutet av 2016: löpstyrka, kondition, spel utan boll …

– Och den svagare högerfoten har blivit mycket bättre. Det sticker ut, tror jag. Jag har blivit giftigare i avsluten.

View this post on Instagram

3 pinnar tar vi med oss hem!⚪️🔵

A post shared by Simon Skrabb (@sskrabb) on

Blev kvitt skadorna

Men de senaste åren har inte bara varit en dans på rosor för den Jakobstadsbördige anfallaren. Skrabb har dragits med flera skador. Efter att han blev kvitt den första fotskadan sommaren 2017 hamnade han i en ovan roll i IFK Norrköping: offensiv ytterback. Så långt bak i banan spelar anfallare ogärna.

– Jag fick inte fram mina styrkor. Det var en nödlösning som blev rätt lyckad och lite mer permanent än tänkt, säger Skrabb.

I vintras var olyckan framme igen. Skadan var densamma – men på foten den andra. Skrabb blev ändå spelklar i tid till säsongsstarten och har etablerat sig på rätt position. Den senaste tiden har han varit ordinarie i anfallet.

I landslaget har Skrabb gått från att vara en uppstickare under Hasse Backe till ett vant ansikte i Markku Kanervas trupper. Men ordinarie i startelvan är han inte. Det är inte så lätt att peta spelare som Teemu Pukki.

– Absolut inte. Och så har vi två Bundesligaanfallare (Joel Pohjanpalo och Fredrik Jensen). Konkurrensen är bra och det pushar en till gränsen, säger Skrabb.

Skrabb är inte helt nöjd över sina insatser i de åtta landskamperna han spelat. Det första landslagsmålet väntar fortfarande på sig.

– Jag har blandat och gett, säger Skrabb.

Du känner att du inte riktigt fått till det?

– Den där tiopoängaren har inte riktigt blivit av.

Den kommande veckan har Skrabb två chanser att få till en fullträff: Finland spelar hemma mot Ungern på lördag och möter Estland i Åbo på tisdag.

Planen: Spela i Tyskland

I framtiden skulle Skrabb gärna spela i samma liga som Pohjanpalo och Jensen. Kontraktet med IFK Norrköping löper ut i slutet av 2020 – men planen har hela tiden varit att lämna den svenska klubben i ett lämpligt skede.

– Då jag skrev på för IFK Norrköping sade jag att det här är ett delmål. Jag sa att jag vill ut och att de ska sälja mig vidare. Den planen och den satsningen finns kvar.

Vilken liga skulle vara passande som följande steg?

– Den tyska, holländska, belgiska … inte kanske det fysiska i Storbritannien. Men i Tyskland skulle jag absolut trivas.

Ålder: 23

Födelseort: Jakobstad

Position: Anfallare

Klubb: IFK Norrköping. Har tidigare spelat för Gefle, Åtvidaberg och Jaro.

Debuterade i A-landslaget 2014 och spelat åtta landskamper.

Har spelat 19 matcher i allsvenskan i år och gjort sex mål. Är IFK Norrköpings näst bästa målskytt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning