"Utgå ifrån barnen, inte dig själv" – författare tipsar om hur du får unga att läsa

Bokmässan satsar i år extra mycket på barn- och ungdomslitteratur. På bilden Anna Härmälä, Malin Klingenberg och Karin Erlandsson. Bild: Heidi Hakala

Slaget är inte förlorat, det finns sätt att locka läsovilliga barn och unga till böckernas värld. Man måste utgå ifrån barnets egna intressen, inte sina egna, och stöda läsning oberoende av form, säger tre finlandssvenska författare.

"Unga läser allt mindre", "Läsning bland barn minskar" och "Det blev inget läslov, för barnen läser inte" – rubriker som allt oftare dyker upp i medieflödet. Men det finns sätt att locka läsovilliga barn till böckernas värld.

Det viktiga är att utgå ifrån vem barnet är och vad barnet är intresserat av – annars kommer läsintresset aldrig att väckas, säger Malin Klingenberg, aktuell med Fisens liv.

– Man kan inte bara presentera sådant som man själv tyckt om för sina barn, det har kommit jättemycket ny litteratur sedan dess. Jag är jättebesviken över att mina barn inte gillar Harry Potter, men det finns en massa annat som de tycker om, säger hon.

Man ska heller inte ha fördomar mot vissa genrer inom litteraturen, säger illustratören och seriekonstnären Anna Härmälä. Det viktiga är att barnen läser, inte vad de läser.

– Själv tyckte jag inte alls om att läsa innan jag hittade en Harlekin-roman om en sjuksköterska på sextiotalet som var kär hela tiden, säger hon.

Hon har funderat mycket på om det verkligen är så viktigt att barn läser: är det inte lika bra att titta på serier eller filmer? Slutsatsen är att det inte är samma sak.

– När man läser får man själv bygga upp bilderna i sitt huvud, och det är fantastiskt, säger Härmälä.

Mobilspel och läsning

Både Klingenberg, Härmälä och Karin Erlandsson har diger erfarenhet av skolbesök. På bokmässan delade de med sig av sina bästa tips för att få barn och unga att läsa mer.

Karin Erlandsson, aktuell med Segraren, har tagit till mer drastiska metoder för att få sina barn att läsa. Det ena barnet tillbringar väldigt mycket tid med mobilspel och "gör vad som helst annat än att ta upp en bok".

– Då har vi sagt att han får spela obegränsat en dag i veckan, om han veckan innan motionerar två dagar och läser två böcker. Det har funkat hittills!

Det är en fråga om form, tror hon, och drar en parallell till innebandy. Precis som alla kanske inte gillar innebandy som sportform kanske inte alla gillar Harry Potter som litteraturform. Men det finns andra böcker.

– Jag har en tioåring som var väldigt läsovillig, men fick Kalle Anka och Asterix och slukade det. Du behöver inte börja spela innebandy, det finns andra sporter, säger Erlandsson.

Klingenberg håller med. Hon har heller aldrig varit så förtjust i motion, men precis som läsning är det något som man inte kan välja bort i livet.

– Nu har jag hittat motionsformer som jag gillar. Om man tror att innebandy är det enda som erbjuds, liksom vissa typer av böcker, så kanske man har en väldigt tråkig syn på det. Därför är det viktigt att inte sätta värde i vad barnen läser, utan att de läser.

Författarbesök inspirerar elever

Också författarbesök i skolor kan fungera som inspiration för elever att läsa och skriva.

– Då eleverna träffar en livs levande författare, ibland förkyld och i noppig kofta, så avdramatiserar man författaryrket. Det blir inget magiskt eller skrämmande, vilket kan få fler att skriva, säger Erlandsson.

Klingenberg tycker att man märker en stor skillnad på skolor där man satsar på läsning och författarbesök och de skolor där man inte gör det. Skillnaden märks både i intresse och kunskap.

– De kan formulera inre bilder och prata om det de läst, de ger inte bara omdömen i form av "bra" eller "dåligt". De har skapat ett språk för sin läsning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning