Ute i sista minuten? Du hinner precis tycka till om sommartiden

Det gäller att hålla visarna rätt i mun när du röstar, för framöver ska Finland permanent tillämpa samma tidszon. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Än hinner du säga din åsikt om vilken tidszon Finland borde tillämpa när vi slutar växla mellan normaltid och sommartid. Men det brådskar – tiden löper ut vid midnatt.

Långt över en halv miljon finländare har redan tagit ställning i frågan där de flesta har en bestämd åsikt – ska Finland tillämpa normaltid eller ska sommartiden bli det nya normalas när vi slutar att växla mellan två tidszoner om ett år?

Det kan man göra på sajten Din åsikt som Kommunikationsministeriet tillhandahåller. Läser du det här före midnatt på fredag kväll är du alltså bara några klick ifrån den direktdemokrati som ska om inte avgöra så åtminstone påverka beslutet.

Det enda som är klart är att Finland slutar växla mellan normaltid och sommartid vår och höst. Oklart är alltså bara vilkendera tidszonen vi ska hålla oss till.

Väljer vi nuvarande normaltid stiger solen upp tidigare på morgonen och går ner tidigare på kvällen. Väljer vi sommartid är det ljust till senare på kvällen, men i gengäld går solen upp en timme senare på morgonen. I webbenkäten finns också ett tredje alternativ, det vill säga att tillämpa ytterligare någon annan tidszon.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning