Utbyggnaden av 5G går framåt – Telia, Elisa och DNA betalar 77,6 miljoner euro för frekvenserna

Telia Compnays vd Johan Dennelind presenterade bolagets 5G-tjänster i början av september. De vinnande buden i Kommunikationsverkets auktion kom från mobiloperatörerna Telia Finland Oyj, Elisa Oyj och DNA Oyj som tillsammans betalar 77,6 miljoner euro till staten för de nya frekvensbanden. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Kommunikationsverkets auktionering av frekvenser avslutades på måndagen. Beslutet innebär att utbyggnaden av 5G-nät nu kan avancera planenligt.

De vinnande buden i auktionen kom från mobiloperatörerna Telia Finland, Elisa och DNA som tillsammans betalar 77,6 miljoner euro till staten för frekvensbanden.

De nya frekvenserna banar väg för den kommersiella lanseringen av 5G-nät i början av nästa år. De nya 5G-näten antas förbättra dataöverföringshastigheten 20-falt, uppger mobiloperatören Telia i ett pressmeddelande.

Enligt mobiloperatören DNA har den totala mängden data som överförs i DNA:s mobilnät fördubblats de senaste två åren, vilket har höjt efterfrågan på snabbare förbindelser.

– 5G-näten kan ersätta en stor del av de fiberoptiska lösningar som är dyra att installera i dag, säger vd Jukka Leinonen på DNA i ett pressmeddelande.

Mobiloperatören Elisa utlovar ett kommersiellt 5G-nät redan den första januari nästa år. Enligt Elisas pressmeddelande har bolaget redan byggt ut 5G-nät i testsyfte i Tammerfors och Tallinn. Elisa har också breddat beredskapen för 5G-nät i Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Jyväskylä.

5G-marknaden förutsätter lanseringen av nya modem, pekplattor och telefoner. Kommunikationsverkets tillstånd för de nya frekvenserna är i kraft i 15 års tid

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning