Utbyggnaden av 5G går framåt – Telia, Elisa och DNA betalar 77,6 miljoner euro för frekvenserna

Kommunikationsverkets auktionering av frekvenser avslutades på måndagen. Beslutet innebär att utbyggnaden av 5G-nät nu kan avancera planenligt.

De vinnande buden i auktionen kom från mobiloperatörerna Telia Finland, Elisa och DNA som tillsammans betalar 77,6 miljoner euro till staten för frekvensbanden.

De nya frekvenserna banar väg för den kommersiella lanseringen av 5G-nät i början av nästa år. De nya 5G-näten antas förbättra dataöverföringshastigheten 20-falt, uppger mobiloperatören Telia i ett pressmeddelande.

Enligt mobiloperatören DNA har den totala mängden data som överförs i DNA:s mobilnät fördubblats de senaste två åren, vilket har höjt efterfrågan på snabbare förbindelser.

– 5G-näten kan ersätta en stor del av de fiberoptiska lösningar som är dyra att installera i dag, säger vd Jukka Leinonen på DNA i ett pressmeddelande.

Mobiloperatören Elisa utlovar ett kommersiellt 5G-nät redan den första januari nästa år. Enligt Elisas pressmeddelande har bolaget redan byggt ut 5G-nät i testsyfte i Tammerfors och Tallinn. Elisa har också breddat beredskapen för 5G-nät i Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Jyväskylä.

5G-marknaden förutsätter lanseringen av nya modem, pekplattor och telefoner. Kommunikationsverkets tillstånd för de nya frekvenserna är i kraft i 15 års tid

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39