Skärpta restriktioner – Vasa Sports hemmamatcher flyttas

Risto Dufvas Sport förlorade säsongpremiären mot Pelicans. Matchen mot HPK kunde inte spelas och nu är också kommande matcher hotade. Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ishockeyligalaget Sports hemmapremiär och de tre följande hemmamatcherna flyttas på grund av den utbredda coronasmittan i Vasa.

Coronavirusläget i Vasa är katastrofalt. Incidensen av nya fall i förhållande till befolkningen var 90 fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna då gränsen då finländska myndigheter bestämmer om restriktioner och karantänsrekommendation för inresa från utlandet är 25 fall per 100 000 invånare.

Social- och hälsovårdsnämnden i Vasa bestämde under sitt möte på måndagen att skärpa begränsningarna för publiktillställningar i Vasa. Publikevenemang på över 50 personer rekommenderas starkt att inte arrangeras före den 25 oktober.

Det betyder att Vasa Sports fyra första hemmamatcher i ishockeyligan inte kan spelas enligt det ursprungliga matchschemat.

Sports första hemmamatch ska enligt spelschemat spelas på lördag då Ässät kommer på besök. Andra hemmamatcher för Sport under den berörda perioden är fredag 16.10 mot TPS, lördag 17.10 mot Tappara och lördag 24.10 Sport-Ilves.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta ser ändå för tillfället inte några hinder för att Sport ska kunna fortsätta sin verksamhet med träningar och matcher.

"Vi har diskuterat med överläkare Kaukoranta om proffslagets träningar och bortamatcher. Lagets verksamhet sker i kontrollerad omgivning och han anser att vi kan fortsätta utföra vårt arbete. De här riktlinjerna ger oss möjlighet att fortsätta vår verksamhet i ligan", säger Sports vd Tomas Kurtén i ett pressmeddelande.

Enligt social- och hälsovårdsnämndens beslut är tävlings- och lagidrott förbjudet i Vasa fram till 25.10. Men förbudet berör alltså inte herrhockeylaget.

Ishockeyligan för herrar körde förra veckan i gång. Regionförvaltningsverken har i samråd med myndigheterna begränsat publiken i ligaishallarna till 40–60 procent av den maximala kapaciteten. För Sports del betydde begränsningarna högst 2 650 åskådare i den renoverade ishallen.

Sports bortamatch mot HPK kunde inte spelas i lördags efter att en familjemedlem till en spelare i motståndarlaget testat positivt för covid-19. Den matchen ska spelas på lördag 10 oktober i Tavastehus. När de flyttade hemmamatcherna spela är för tillfället oklart.

Kurtén berättar för Ilta-Sanomat att Vasalaget försöker spela de nu inställda matcherna på bortaplan så nära det ursprungliga matchdatumet som möjligt beroende på hur hallsituationen ser ut för motståndarlagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning