Utan författare inget förlag

– Ni är världsbäst! sade förlaget Schildts & Söderströms vd Mari Koli när hon hälsade "sina" författare och illustratörer välkomna till årets säsongöppning.

Först skrev Sanna Tahvanainen en roman om den imposanta drottning Victoria. Nu är hon aktuell med en roman om Coco Chanel. Och på gång är en bok om en tredje, stark kvinna.

– Men jag avslöjar inte vem, säger Tahvanainen hemlighetsfullt.

Coco Chanel är berömd bland annat för att ha skapat den lilla svarta och Sanna Tahvanainen firade bokhöstens invigning i hellång svart klänning.

Varför en roman om den mytiska och omskrivna modeikonen?

– För att jag hade beställning på naturlyrik men det resulterade bara i dikter om Chanel, om cigarretter i långa munstycken och om Paris.

Sanna Tahvanainens roman utspelar sig under tio viktiga år i Coco Chanels liv.

– Genom att begränsa tidsspannet gjorde jag det lite svårare för mig. Dessutom var 1920-talet ett avgörande decennium för Chanel – då föddes både den lilla svarta och parfymen Chanel No 5.

Vad skulle du fråga Chanel om du fick tillfälle till det?

– Jag skulle be henne skriva ner sin favoritmaxim för jag vill se hurudan handstil hon har. Hon brände alla sina brev och dagboksanteckningar.

I vimlet på höstfesten mötte Tahvanainen bland annat Peter Sandström som dels är aktuell med romanen Laudatur, dels fortsätter som ordförande för Finlands svenska författareförening.

Vilken fråga är viktigast för den finlandssvenska litteraturen?

– Att det finns förlag som fungerar och gärna så många förlag som möjligt.

Mårten Westö dyker i sin höstbok ner i den fotbollsspelande familjen Eremenko – det vill säga fadern, Alexei Eremenko Sr och de tre sönerna Alexei jr, Roman och Sergej.

– Jag ville skriva om fotboll, invandrarskap och känslan av att ingå i en fotbollsfamilj vilket jag själv har erfarenheter av, säger Westö.

– Man skulle tro att föräldrarna Eremenko pressade sina söner men så var det inte. Pojkarna fick vara barn ganska länge och först mot slutet av högstadiet tog fotbollen över.

Hur tror du det går för Finland i det nu pågående VM-kvalet?

– Knappast jättebra. Landslaget verkar ha drabbats av något slags depression.

Burman är huvudkaraktären i Anna Härmäläs barnbok med samma namn. I boken tar Burman farväl av sin gammelmormor Glitterina och efter begravningen sorterar han hennes prylar.

Hur svårt är det att skriva om sorg för barn?

– Jag tänker inte automatiskt på sorg utan jag hittar på en berättelse. Men alla tycks handla om sorg och utanförskap, säger Härmälä.

– Fast de har alltid ett lyckligt slut. Det är viktigt.

Också Maija Hurme, som har illustrerat boken Allt är precis som vanligt betonar vikten av det lyckliga slutet. Kristina Murray Brodins text handlar om ett barn som låtsas att det försvinner och grubblar på om föräldrarna kan leva när det är borta.

– Boken har ett snällt slut. Men som förälder är det säkert bra att ofta berätta för barnen hur mycket man tycker om dem.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00