Utan de stora turistströmmarna kämpar hotellen för att hållas ovanför ytan

– Massturismen har absolut inte börjat. Om du skulle ringa till Oslo, Köpenhamn eller Stockholm skulle förmodligen alla svara att de framför allt har inhemska och lokala turister, säger Ninja Lager, turistinformationsspecialist på My Helsinki. Bild: Ina Fassbender/Lehtikuva

Det råder brist på utländska turister i Helsingfors. Någon enstaka turist från Frankrike eller Tyskland hittar till staden men de flesta turisterna är finländska. – Varje år brukar vi ha över en halv miljon kryssningspassagerare i Helsingfors. Nu har vi inga. Förra året fanns det inte en enda båt, säger turistinformationsspecialisten Nina Lager.

I Helsingfors råder det en brist på utländska turister. Men läget är inte helt hopplöst. Enligt Christian Borg, kommersiell direktör på Scandic Hotels Finland, finns det ett större inflöde till Helsingfors den här sommaren än den föregående.

Han säger att det beror på att fler hotell och sevärdheter som Borgbacken är öppna och att vaccinationsgraden ökar. Dessutom var många av Scandics hotell stängda i fjol – i år är nästan alla öppna.

– Normala somrar är ungefär hälften av de som övernattar i Helsingfors utländska. Vi hoppas att de platserna ska fyllas upp men det känns osannolikt att vi klarar det, säger den kommersiella direktören på Scandic Hotels, Christian Borg. Bild: Pressbild

Borg berättar också att flera helsingforsare och Vandabor bokar hotell i huvudstaden och äter på restaurang. Men de inhemska turisterna kommer också utifrån huvudstadsregionen, från hela landet.

Få utländska turister

Enligt Nina Lager, turistinformationsspecialist på My Helsinki, är turistsituationen i huvudstaden inte unik. Det här gäller för hela Finland och också de övriga nordiska länderna.

– Varje år brukar vi ha över en halv miljon kryssningspassagerare i Helsingfors. Nu har vi inga. Förra året anlöpte inte en enda båt, säger Lager.

Helsingforsturisterna lockas bland annat av god mat på Kaserntorget. En annan populär destination är Skanslandet och konstutställningen Biennalen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtivkuva

Endast enstaka utländska turister besöker Helsingfors, och då ofta av specifika orsaker som för att besöka familjemedlemmar i landet eller för att studera.

För att kompensera för bristen på turister har en del hotellägare subventionerat sina priser på hotellnätter. Till exempel hade Sokos Hotels-kedjan förra veckan en kampanj med två mycket förmånliga hotellnätter för att locka turister.

Också enligt Jarkko Härmälä, vd för Sokotel som driver Sokos Hotels-kedjan och Radisson Blu är turisterna få den här säsongen.

– Det är några affärsresande som kommer. Vi hoppas att säsongen ska gå vägen. I augusti och september hoppas vi att det blir bättre, säger Härmälä.

– Människor från hela Finland kommer och bor på hotell för att vi har luftkonditionering. Det är bra att sova på hotell där det är svalare än i hemmet. Det finns många gamla byggnader här i Helsingfors som är väldigt varma den här sommaren, säger vd:n för Sokotel, Jarkko Härmälä. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Flyr värmeböljan

En annan sommartrend är att ta in på hotell för att undkomma värmeböljan. Den här trenden ser bland andra Christian Borg hos sina kunder.

– Det brukar alltid ske under de här varma perioderna. Människors hem blir så heta att de kommer hit för att sova. Det gäller även de som bor i stugor, de vill komma och bo en natt på hotell för att få ett gott morgonmål. Skulle det ha regnat hela juni kanske läget hade varit annorlunda. Vädret spelar en stor roll, säger Borg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning