"Utan bönder – ingen mat"

Fyratusen bönder och sexhundra traktorer står på Senatstorget för att visa missnöje över den minskade lönsamheten för jordbruket. Statsministern och finansministern har klivit upp på en vagn för att tala till bönderna.

– Jag tackar er för det viktiga jobbet ni gör morgon till kväll, säger Alexander Stubb (Saml) till en publik på tusentals lantbrukare.

Statsminister Juha Sipilä (C) säger i sitt tal att det är viktigt att öka konsumtionen av inhemsk mat i landet, genom att se vilka finansieringsmöjligheter EU kan erbjuda för att försäkra fortsatt finländskt jordbruk.

Hundratals traktortutor ljuder genom staden under demonstrationens gång. Bild: Leif Weckström

De framhåller att jordbruket är viktigt för landet och att de vill jobba för mer pengar åt jordbrukarna.

Efter ministrarnas framträdande uppmanas alla demonstranter att tuta och göra ljud på torget vilket skapar en högljudd traktorsymfoni. Alla från erfarna lantbrukare till studerande är på plats för att visa sitt missnöje. Missnöjet grundar sig i den sjunkande lönsamheten på världsmarknaden och den tunga stödbyråkratin.

Bönderna protesterar mot dålig lönsamhet i jordbruket. Bild: Leif Weckström

Agrologstuderande Eva-Linn Sjöblom står och håller upp ett plakat på domkyrkans trappa. Hon är orolig över lantbrukets framtid.

– Bönder jobbar 24 timmar om dygnet. Det är inte bara ett jobb, det är en livsstil, säger hon.

Sjöblom tycker att det är viktigt att Finland även i fortsättningen är självförsörjande. Hon tycker det är synd att lantbruket har blivit så reglerat och att bönder måste lida när butikerna sänker priserna.

Det är inte varje dag det bjuds på traktorer och motorsåg på Senatstorget. Bild: Niklas Tallqvist

– Bönder måste också köpa saker i butikerna, säger Sjöblom.

Hon hoppas att bondedemonstrationen ska få folk att öppna ögonen för hur illa det är att vara bonde i dagens Finland.

– Vi borde kunna fortsätta vara ett självförsörjande land, som vi varit hittills, säger Sjöblom.

Anders Engberg från Kyrkslätt deltar för att han anser att måttet börjar vara rågat för jordbrukarna.

– Likviditeten börjar vara slut på många gårdar och en del försöker sälja det som säljas kan. Vi behöver hopp och lönsamhet.

Traktorerna väller in i innerstaden på morgonen. Bild: Niklas Tallqvist

Själv har han sju år kvar till pensioneringen. Fram till dess hoppas han kunna fortsätta med verksamheten på sin gård, där han odlar vete, korn och raps. I år börjar han med kummin för att bättra på lönsamheten.

– Vi försöker odla så lite som möjligt, låter bli att investera och hoppas på bättre tider. Jag klarar mig kanske till pensioneringen men hur ska jag motivera dottern att ta över?

För att det inhemska jordbruket ska må bättre önskar han att konsumenterna skulle favorisera inhemsk mat där det är möjligt.

– Om alla kunde köpa mjölken så billigt som bonden säljer så skulle alla ha råd med det. Också spannmålspriserna är så låga nu att om vi skulle sälja billigare skulle vi ge bort det gratis.

Under förmiddagen fylldes sociala medier med reaktioner från traktormarschen. SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund deltog själv i marschen och fick besök i hytten av partiordförande Carl Haglund.

På byggnadskontoret spekulerade man om det här var ett bevis för tesen om att största delen av helsingforsarna på riktigt kommer från landet.

Johan Åberg, verksamhetsledare för SLC, delade en video med bullriga bönder från demonstrationens mittpunkt på Senatstorget.

Också Vänsterförbundets riksdagsledamot Li Andersson var ut och åkte traktor i morse.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning