Ny bok: "Usla föraren" Räikkönen en fara i trafiken – rattade skåpbil utan körkort i Sverige

Kimi Räikkönen sticker ut bland förarna också i det civila. Foto: Attila Kisbenedek/Lehtikuva Bild: Attila Kisbenedek/Lehtikuva

Kimi Räikkönen kör F1-inspirerat också i trafiken – och följer inte alla regler. – Han är vårdslös som fan, säger vännen Juha Hanski i den nya boken "Den okände Kimi Räikkönen".

Det är inte bara på Spa och Monza som Ferrariföraren Kimi Räikkönen tycker om att gasa på lite extra. Också i det civila livet tycker Räikkönen om att köra – fort.

I Kari Hotakainens nya bok "Den okände Kimi Räikkönen" framkommer det att Räikkönen aldrig varit så noga med lagparagraferna, inte ens som tonåring. När Räikkönen var 15 körde han utan körkort från Lahtis till Helsingfors. Det gick bra. Så bra att han vågade sätta sig bakom ratten på en Toyota i samband med en kartingresa i Sverige.

– Farsan blev trött på surret från Hiacen och ville ta en paus. Jag sa: Äsch, inte ids vi stanna nu, jag kan köra. Okej, sa farsan, väck mig när vi närmar oss Stockholm, säger Räikkönen i boken.

Men den 15-åriga Räikkönen väckte inte fadern förrän de var framme vid hamnen.

Snurrade runt i 200 kilometer i timmen

Räikkönen tycker att det är rätt att köra aggressivt i trafiken. Om det finns en lucka ska den fyllas. Om det finns en möjlighet ska den tas.

Författaren Hotakainen satt i bilen då Räikkönen körde 140 på en väg med begränsningen 100. Andra gånger har det gått ännu fortare, som på en motorväg någonstans mellan Italien och Schweiz. Räikkönens manager Steve Robertson berättar om gången då Räikkönen körde alldeles för fort samtidigt som regnet öste ner.

Ferrariföraren hade ungefär 200 kilometer i timmen i glaset då han tappade kontrollen över bilen.

– Vi snurrade runt i 180 grader och jag såg skyddsbarriären närma sig. Jag var bergis på att vi skulle krascha vilken sekund som helst, och satt där helt vettskrämd och övertygad om att vi skulle dö.

Men Kimi sladdade och räddade situationen. Robertson var chockad. Det var inte Räikkönen.

– Han bara garvade och körde vidare i samma hastighet, säger Robertson.

Åkte 3 300 kilometer i ett svep

I boken nämner Räikkönen också den längsta bilfärden han gjort i ett svep: Helsingfors till Ugento, Italien. Räikkönen reste tillsammans med mekanikern Kalle Jokinen för att testa Bridgestones däck.

– I det skedet var situationen såtillvida bra att jag redan hade körkort, säger Räikkönen.

Färden på 3 359 kilometer tog tre dagar att genomföra och duon turades om att sitta bakom ratten.

– I Rimini var vi tvungna att ta oss en rejäl fylla.

Räikkönens vän Juha Hanski har en bestämd åsikt om Räikkönens körförmåga i det civila:

– Ärligt talat är han en usel chaufför i trafiken. Vårdslös som fan. Ändå känner man sig trygg då man sitter i hans bil, eftersom uppfattningsförmågan är så suverän.

Längd: 272 sidor.

Skriven av Kari Hotakainen och översatt av Mårten Westö.

Utgiven på svenska av Förlaget.

Finns i butikshyllor i dag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning