USA:s stjärnor stämde sitt förbund – "Vi vill inspirera kvinnor över hela världen"

Alex Morgan och Megan Rapinoe kämpar för en jämställd fotbollsvärld. Bild: AP/Colin E. Braley

De amerikanska storstjärnorna Megan Rapinoe och Alex Morgan berättar i en intervju för ABC att deras kamp handlar om mer än bara bättre förutsättningar för det egna laget. De vill se en mer jämställd värld och hoppas kunna agera förebilder och inspiration i kampen för kvinnornas rättigheter.

Symboliken kunde knappast varit klarare då samtliga spelare i det amerikanska landslaget ställde bakom en stämningsansökan mot det amerikanska förbundet för "institutionaliserad könsdiskriminering" på internationella kvinnodagen.

Det var bara det senaste steget i fotbollsdamernas långa kamp för jämställdhet. Nu berättar två av lagets största stjärnor varför de vidtar åtgärder och vad de vill uppnå med dem.

Alex Morgan och Megan Rapinoe var gäster i tv-programmet Good Morning America som sänds på ABC. De sade att deras kamp inte bara handlar om att ge det egna laget lika förutsättningar utan att de jobbar för att damidrottare och kvinnor i allmänhet ska få det bättre ställt.

– Ur ett större perspektiv vill vi sända en signal till alla att man ska kämpa för det man tror på. Man ska kämpa för det man anser sig ha rätt till och man ska inte ge upp. Det kan ibland kännas som en kamp mellan David och Goljat, sade Rapinoe.

Orsaken till att det amerikanska damlandslaget stämmer förbundet är att de anser sig få sämre förutsättningar, sämre träningsmöjligheter, sämre researrangemang och sämre betalt än de amerikanska herrarna.

Ur stämningsansökan, som lämnades in i Kalifornien förra veckan, framgår spelarnas missnöje med förbundet (USSF) och förbundets brist på arbete för lika villkor för landslagen.

– Det amerikanska förbundet har grovt misslyckats med att stödja jämställdhet mellan könen. Förbundet har envist vägrat behandla sina kvinnliga anställda som är medlemmar av damlandslaget lika som sina manliga anställda som är medlemmar av herrlandslaget, står det i stämningsansökan,

– Förbundet fortsätter utöva könsbaserad diskriminering mot sina anställda mästare i damlandslaget i jämförelse med de mindre framgångsrika anställda i herrlandslaget.

I stämningsansökan påpekar de amerikanska damerna att de får betydligt mindre betalt än herrarna. De lyfter fram ett exempel på hurdana summor spelarna får om båda lagen spelar och vinner 20 träningsmatcher under ett år. Damerna får, enligt stämningsansökan, 99 000 dollar (cirka 92 000 euro) medan herrarna får 263 320 dollar (cirka 245 000 euro)

Damlandslaget är mer framgångsrikt än herrarna och har bland annat vunnit tre VM- och fyra OS-guld. Herrarnas främsta placering är från VM 1930 då laget slutade trea. USA:s herrlandslag lyckades inte ta sig till VM 2018.

Damerna lockar också en större tv-publik än herrarna i USA och VM-finalen 2015 mellan USA och Japan är den mest sedda fotbollsmatchen i USA med hela 25,4 miljoner tv-tittare.

– Jag tror inte någon kan argumentera att det inte finns orättvisor mellan könen i världen. För oss handlar det inte bara om att göra vår sport bättre och på det sättet ge de som kommer efter oss bättre förutsättningar. Vi vill också inspirera kvinnor över hela världen så att de står upp för vad de tror på. Vi är deras allierade, vi är med dem, vi är deras stöd och vi kommer att fortsätta kämpa för det här så länge det behövs, sade Rapinoe.

I intervjun i Good Morning America får de amerikanska spelarna frågan om de övervägt att bojkotta VM i Frankrike i sommar. USA:s hockeydamer hotade med bojkott inför VM 2017 för att deras förutsättningar skulle förbättras. Det amerikanska ishockeyförbundet böjde sig för damernas krav och bojkotten avblåstes.

– Jag tror inte vi någonsin haft som tanke att kliva av planen. Vi har sett fram emot den här turneringen länge och vi vill fortsätta spela för vårt land, säger Morgan.

Hon berättade också i intervjun att det amerikanska herrlandslaget uttryckt sitt stöd för damerna i kampen för jämställdhet.

– Det känns bra att se att vi får stöd av dem, av många av våra sponsorer och av kvinnor från hela världen både av idrottare och utanför idrotten, säger Morgan.

VM spelas i Frankrike 7 juni till 7 juli. USA är regerande mästare i turneringen. Finland kvalificerade sig inte för turneringen.

Fakta

USA: mästerskapsmedaljer

Damer:

De amerikanska fotbollsdamerna har vunnit sammanlagt 12 mästerskapsmedaljer och är det mest framgångsrika laget i både VM- och OS-historien.

OS-guld: 1996, 2004, 2008, 2012.

OS-silver: 2000.

VM-guld: 1991, 1999, 2015.

VM-silver: 2011.

VM-brons: 1995, 2003, 2007.

Herrar:

De amerikanska fotbollsherrarna har vunnit tre mästerskapsmedaljer. I OS 1904 deltog tre klubblag, två av dem från USA. I VM 1930 spelades ingen bronsmatch.

OS-silver: 1904 (Christian Brothers College).

OS-brons: 1904 (St. Rose Parish).

VM-brons: 1930.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03