USA:s sista soldater har lämnat Afghanistan

De sista amerikanska soldaterna har lämnat Afghanistan. Arkivbild. Bild: Lt. Mark Andries/AP/TT

USA:s sista soldater lämnade Afghanistan sent på måndagen, bekräftade försvarshögkvarteret Pentagon. Ett 20 år långt kapitel har därmed avslutats.

Beskedet om att de sista soldaterna lämnat Afghanistan meddelades av general Kenneth McKenzie.

– Jag är här för att meddela att tillbakadragandet ur Afghanistan är slutförd, sade han på en presskonferens i Pentagon i den amerikanska huvudstaden Washington DC.

Därmed är USA:s krig i Afghanistan avvecklat, ett dygn före utsatt tid.

Generalen Kenneth McKenzie meddelade på måndagen att USA:s sista soldater har lämnat Afghanistan. Arkivbild Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

McKenzie konstaterade att talibanerna varit hjälpsamma i slutförandet av insatsen, men att USA inte lyckats evakuera alla dem som man hade velat.

Med sista flygningen ut från Kabul fanns USA:s ambassadör och den amerikanske befälhavare som lett styrkorna på plats.

Talibanernas segerskott ljöd över Kabuls flygplats när beskedet offentliggjorts.

"Vi har skrivit historia, igen. Den 20-år långa ockupationen av Afghanistan som genomförts av USA och Nato har avslutats ikväll", skrev Anas Haqqani som anses tillhöra en hårdför falang inom den av FN terrorstämplade talibanrörelsen.

Ingen säker zon

Med anledning av det amerikanska uttåget hade FN:s säkerhetsråd samlats tidigare under måndagen för att diskutera om flygplatsen ska bli "fredad" genom en bindande resolution.

Men de 15 medlemsländerna kunde inte enas om den kraftfulla skrivning som begärts av Frankrike och president Emmanuel Macron.

En något urvattnad resolution uppmanade talibanerna att låta afghaner lämna landet om de så vill. 13 länder röstade för den framförhandlade resolutionen, Kina och Ryssland lade ned sina röster.

Flera länder i säkerhetsrådet ville se en skarpare resolution, eftersom hoten mot flygplatsen är fortsatt allvarliga. Terrordådet i torsdags då närmare 200 personer dödades i ett självmordsattentat visar farans omfattning.

Raketattack mot flygplatsen

Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon är läget vid flygplatsen mycket farligt.

– Hoten är fortfarande högst verkliga och i många fall specifika, sade talespersonen John Kirby under måndagseftermiddagen.

Totalt har USA evakuerat fler än 123 000 människor från Afghanistan, 115 000 av dem har lämnat landet efter att talibanerna tog makten den 15 augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning